«Όχι» σε πληρωμές με ρούβλια για αγορά ρωσικού αερίου, λέει η Κομισιόν

«Όχι» σε πληρωμές με ρούβλια για αγορά ρωσικού αερίου, λέει η Κομισιόν

Το μήνυμα ότι οι πληρωμές ρωσικού αερίου σε ρούβλια συνιστούν παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έστειλε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μετά το τέλος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας.

Στο ερώτημα κατά πόσο το ευρωπαϊκό μέτωπο παραμένει αρραγές, απάντησε ότι παραμένει ενιαίο, ότι η Κομισιόν σύντομα θα παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις στις εταιρείες ως προς τον τρόπο πληρωμής προς την Gazprom και ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει σαφές σε κάθε ευρωπαϊκό όμιλο ότι το διάταγμα Πούτιν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Η ΕΕ δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία, επανέλαβε.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα ως προς τον τρόπο πληρωμής παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού η ΕΕ παραπέμπει σε οδηγίες προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το πρωί, η κατεύθυνση της Κομισιόν μπορεί να είναι σκοπίμως ασαφής, ώστε να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αέριο, χωρίς να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά και να συμμορφώνονται με το διάταγμα Πούτιν.

«Η πληρωμή ρουβλίων μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές και ενός δεύτερου αποκλειστικού λογαριασμού στην Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», δήλωσε συγκεκριμένα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να πληρώσουν την Gazprom. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το διάταγμα Πούτιν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και κάτι τέτοιο δεν θα γίνει δεκτό. Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες», ανέφερε μεταξύ άλλων η Επίτροπος Ενέργειας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η Σίμσον υπογράμμισε ότι το επίπεδο αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ ξεπερνά το 32% και αυξάνεται περαιτέρω. Από την πλευρά της, η Γάλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, διευκρίνισε ότι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλο το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες πηγές, προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και θερμαινόμαστε.

Διάψευση από την Ιταλία

Λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου, η Ιταλία είχε διαψεύσει αναφορές στο Politico πως η Ρώμη ήταν έτοιμη να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, χαρακτηρίζοντάς τις ως «παραπλανητικές».

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου πρέπει να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία θα τα μετατρέψει σε ρούβλια.

Σε έκθεσή του τη Δευτέρα, το Politico, επικαλούμενο τον Ιταλό υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να έχουν προσωρινά τη δυνατότητα να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις και να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.