«Όχι» σε χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών λένε 14 σύλλογοι της Αθήνας

«Όχι» σε χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών λένε 14 σύλλογοι της Αθήνας

Ηχηρό «όχι» στη θεσμοθέτηση χώρων χρήσης ναρκωτικών στις γειτονιές, λένε μέσως ανοιχτής επιστολής σύλλογοι κατοίκων της Αθήνας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων "πειραμάτων" ξανά στις γειτονιές μας».

Η δραματική έκκληση από τους συλλόγους κατοίκων από την Κυψέλη, το Πεδίον του Άρεως, τον Βοτανικό, την Πλάκα, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και τον Σταθμό Λαρίσης προς την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει την απόγνωσή τους για την επιχειρούμενη θεσμοθέτηση από Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών.

«Έχοντας υποφέρει τραγικά την τελευταία δεκαετία από την εξαθλίωση που προκαλούν οι πιάτσες ναρκωτικών», δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων «πειραμάτων» ξανά στις γειτονιές μας», αφού τέτοιοι «χώροι» δεν δίνουν καμία απάντηση στο «που θα βρίσκουν τη δόση τους οι τοξικοεξαρτημένοι» (συνέχιση της εγκληματικότητας) και πως ΔΕΝ θα δημιουργηθούν νέες πιάτσες εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών και μάλιστα με την θεσμοθετημένη ανοχή από την Αστυνομία, αφού δεν θα έχει δικαιοδοσία να ελέγχει τους Χώρους Ελεγχόμενους Χρήσης Ναρκωτικών (ΧΕΧ)», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Αναλυτικά η επιστολή 14 συλλόγων της Αθήνας 
  
Χωρίς να έχει προηγηθεί ευρύς δημόσιος διάλογος και χωρίς να έχει ερωτηθεί η γνώμη των κατοίκων της Αθήνας, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ ετοιμάζουν τη λειτουργία «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» σε γειτονιές της Αθήνας.

Η Πολιτεία, έχοντας από χρόνια αποτύχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών, έρχεται να αναγνωρίσει τους χρήστες/ασθενείς ως «άτομα με επιλογή ζωής την τοξικοεξάρτηση» και εμμέσως να τα συνδράμει στη συνέχιση της αυτοκαταστροφής τους με τη θεσμοθέτηση χώρων, όπου θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ενέσιμων ή μη ουσιών.   

Ωστόσο, όπως και να το δει κανείς, με το «πείραμα» της δημιουργίας «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» δεν δίνεται καμία «λύση» στις πιάτσες εμπορίας και διακίνησης και στην εγκληματικότητα που προκαλείται από την ανάγκη των εξαρτημένων να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αντιθέτως, θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η Αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης ναρκωτικών.

Είναι γνωστή εξάλλου και η παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια στο παρελθόν, με την εγκατάσταση των κέντρων χορήγησης μεθαδόνης (ΟΚΑΝΑ) μέσα στις γειτονιές του κέντρου της πόλης, η οποία οδήγησε στη δημιουργία νέων εστιών εμπορίας, χρήσης και εξάπλωση των ήδη υπαρχόντων.

Πρόσφατα, έστω και με αργοπορία, η Πολιτεία αναγνώρισε το λάθος της, μεταφέροντας εκείνα τα κέντρα στα νοσοκομεία. Πώς είναι δυνατόν σήμερα να το επαναλάβει;

Οι κάτοικοι της Αθήνας, έχοντας υποφέρει την τελευταία δεκαετία τραγικά από την εξαθλίωση που προκαλούν τα ναρκωτικά, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων «πειραμάτων» ξανά στις γειτονιές μας.  

Αν πρόκειται για «πειράματα» περιορισμού της βλάβης των ασθενών/ τοξικοεξαρτημένων, τότε οι μόνοι χώροι που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι τα υπάρχοντα νοσοκομεία της Αττικής και όχι ανάμεσα σε σπίτια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ξενοδοχεία, θέατρα και χώρους πολιτισμού, χώρους εργασίας, εμπορίου ή συνάθροισης και αναψυχής των κατοίκων.

Οι γειτονιές της πόλης αναζητούν επιλογές ζωής και όχι αυτοκαταστροφής.   

1.Αναπτυξιακός & Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αθηνά» Πεδίον Άρεως 
2.Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια» 
3.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» Ιστορικό Κέντρο 
4.Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παύλου-Στ. Λαρίσσης 
5.Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου 
6.Ε.ΠΟΙ.ΖΩ. Σύλλογος Κατοίκων & Επαγγελματιών πλ. Αμερικής 
7.Σύλλογος Πλακιωτών και φίλων της Πλάκας 
8.Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης 
9.Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρουφ 
10.Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης-Εξαρχείων «Η Γειτονιά» 
11.Εξωραιστίκος-Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Τρεις Γέφυρες» Κ. Πατήσια 
12.Πολιτιστική Κίνηση Κεραμεικού 
13.Σύλλογος «Οι Φίλοι της Κυψέλης»
14.Σύλλογος κατ/χών υγειονομικού ενδιαφέροντος Εξαρχείων «Ο Φιλογείτων»