Οδηγίες για προστασία του αναπνευστικού από έκθεση σε καπνό

Οδηγίες για προστασία του αναπνευστικού από έκθεση σε καπνό

Ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και γι' αυτό το λόγο απαιτείται η αποφυγή της έκθεσής μας σε αυτά. Τα μικροσωματίδια καπνού μπορούν να διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και να προσβάλλουν όλα τα όργανα, αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, επισημαίνει η Παναγιώτα Καρύδη, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Μetropolitan General.

Οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις παρακάτω βασικές οδηγίες για τη σωστή προστασία τους από τον καπνό:

  • Απομακρυνθείτε άμεσα από την εστία της φωτιάς.
     
  • Αναζητείστε μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2 ή 3) με την ένδειξη Ν95 που φιλτράρουν το 95% των αερομεταφερόμενων επιβλαβών σωματιδίων. Οι μάσκες με την ένδειξη P100, αν και φιλτράρουν μέχρι και το 99,97% των σωματιδίων, μπορεί να καταστήσουν δυσκολότερη την αναπνοή.
     
  • Το ύφασμα, βρεγμένο ή στεγνό, τα χαρτομάντηλα ή οι χάρτινες μάσκες προστασίας δεν φιλτράρουν επαρκώς τον καπνό και προσφέρουν περιορισμένη προστασία. Αποτελούν μόνο λύση ανάγκης σε περίπτωση έλλειψης κατάλληλης μάσκας.
     
  • Παραμείνετε όσο γίνεται στο σπίτι, με κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα.
     
  • Λειτουργήστε το κλιματιστικό με ανακύκλωση αέρα μόνο ή τον καθαριστή αέρα.
     
  • Μην ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους.
     
  • Άτομα με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και ιδανικά να μένουν σπίτι ώστε να μην εισπνεύσουν τον καπνό.
     
  • Ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά τη φαρμακευτική αγωγή τους και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα πνευμονολόγο με σκοπό την αναπροσαρμογή της αγωγής, εφόσον χρειαστεί.

Η βαρύτητα και η έκταση των βλαβών από την εισπνοή σωματιδίων ή/και τοξικών αερίων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η απόσταση από την εστία της φωτιάς, το μέγεθος και η διάμετρος των σωματιδίων, η διάρκεια της έκθεσης, η διαλυτότητα των τοξικών αερίων καθώς και η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.