Ο τυφώνας Ίρμα αρχίζει την... επίθεση στη Φλόριντα - Τρεις οι νεκροί

Ο τυφώνας Ίρμα αρχίζει την... επίθεση στη Φλόριντα - Τρεις οι νεκροί

Την...επίθεσή του στη Φλόριντα ξεκίνησε ο τυφώνας Ίρμα, που μετά την Κούβα απειλώντας εκατομμύρια κατοίκους που αν δεν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους έχουν βρει προστασία σε καταφύγια.

Συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα σχεδόν 200 χιλιομέτρων την ώρα, ο κυκλώνας Ίρμα αποδυναμώθηκε στην κατηγορία 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς μετακινείται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Φλόριντας, που θρηνεί ήδη τουλάχιστον 3 νεκρούς.

Ο δήμαρχος της Τάμπας, Μπομπ Μπάκχορν επικαλέστηκε το διάσημο πυγμάχο Μάικ Τάισον για να περιγράψει την κατάσταση: «όλος ο κόσμος έχει ένα σχέδιο έως ότου του ρίξουν μια γροθιά στο πρόσωπο και σίγουρα εμείς σύντομα θα δεχθούμε μία».

Στις 21.00 ώρα Ελλάδας, η Ίρμα βρισκόταν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια του Ναπλς, στις δυτικές ακτές της Φλόριντας, με ανέμους που πνέουν στα 195 χιλιόμετρα την ώρα. Μετακινείται βόρεια με ταχύτητα 19 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο της απότομης και μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων εξαιτίας του κυκλώνα στο Ναπλς και το Μάρκο Άιλαντ.

«ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε με κεφαλαία γράμματα στο τελευταίο δελτίο του NHC, που προ

Ήδη έχουν γίνει αναφορές για τρεις νεκρούς εκ των οποίων ο ένας έχει επιβεβαιωθεί. Πρόκειται για έναν άντρα που έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα από τους ισχυρούς ανέμους. Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Monroe County, όταν το όχημα παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και σχεδόν κόπηκε στη μέση, κατά την πρόσκρουσή του σε δέντρο.

Επίσης υπήρξαν αναφορές για άλλους δύο νεκρούς, οι οποίοι δέχθηκαν βαριά αντικείμενα στο κεφάλι, καθώς βρέθηκαν στο κέντρο των ισχυρών ανέμων και των υλικών που παρέσυραν στο πέρασμά τους. Οι δύο νεκροί από αντικείμενα αναφέρθηκαν στην περιοχή Hardee County, στην Τάμπα.

Η ταχύτητα των ανέμων φθάνει τα 215 χιλιόμετρα την ώρα και απειλούν την πολιτεία με εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η στάθμη του νερού από τον κυκλώνα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 μέτρα.

Αφού σάρωσε το αρχιπέλαγος Κις, η Ίρμα κατευθύνεται προς τις δυτικές ακτές της πολιτείας με ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στο δελτίο που εξέδωσε στις 17.00 ώρα Ελλάδας.

Ο κυκλώνας έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική και τεράστιες υλικές ζημιές.

Το «μάτι» του κυκλώνα κατευθύνεται αυτή τη στιγμή κατά μήκος των δυτικών ακτών της πολιτείας που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι μεγάλες πόλεις είναι πλέον πόλεις-φαντάσματα έπειτα από τις μαζικές εκκενώσεις των πληθυσμών. Η Ίρμα είναι τόσης μεγάλης έκτασης που οι ανατολικές ακτές της Φλόριντα, ιδίως το Μαϊάμι δεν αναμένεται να γλυτώσουν. Ήδη στην πόλη καταγράφονται ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις. Οι υπηρεσίες διάσωσης προειδοποιούν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια. 

Το μονοπάτι που ακολουθεί ο κυκλώνας είναι το χειρότερο σενάριο που περίμενα οι μετεωρολόγοι καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ανεμοστρόβιλοι, αναφέρει το Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θάλασσα έχει τραβηχτεί μέσα αφήνοντας πίσω μόνο άμμο και φύκια.

Ωστόσο όπως λένε οι ειδική το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει τραβήξει πολλούς κάτοικους της περιοχής να εξερευνήσει την άμμο που άφησε πίσω η θάλασσα όταν όμως ο άνεμος αλλάξει κατεύθυνση το νερό "γυρίσει" ενδέχεται να είναι ορμητικό και θα πλημμυρίσει την περιοχή που βρίσκεται κοντά στην παραλία. 

Σύμφωνα με το CNN το μεγαλύτερο μέρος του Μαϊάμι έχει πλημμυρίσει λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων ενώ κάτοικοι λένε πως οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια. Οι αρχές ζήτησαν την υποχρεωτική εκκένωση ορισμένων περιοχών. Ο πρώην επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης έκτακτης ανάγκης δήλωσε πως η Φλόριντα βρίσκεται στη "σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού" καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να βοηθήσει αυτή τη στιγμή.  

Ένα εκατ. σπίτια χωρίς ρεύμα

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Φλόριντα, σύμφωνα με την εταιρία διανομής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας (Florida Power & Light).

Ο τυφώνας ''Ιρμα χτυπά ήδη το Μαιμάμι ενώ αναβαθμισμένος και πάλι από την κατηγορία 3 στην κατηγορία 4 ο φονικός τυφώνας πλήττει τα νησιά Κι Γουέστ και τα ηπειρωτικά με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (ΝHC) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η ταχύτητα του Ίρμα είναι περίπου 210 χλμ/ώρα. Ο Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί λίγο περισσότερο όσο πλησιάζει τα Στενά της Φλόριντα και θα παραμείνει ισχυρός τυφώνας όσο πλησιάζει τα νησιά Φλόριντα Κις και τη δυτική ακτή της Φλόριντα»

Κυβερνήτης Σκοτ: "Το πέρασμα του κυκλώνα είναι απλά θανατηφόρο."

Θαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από την Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή,” δήλωσε ο Σκοτ για την δυτική ακτογραμμή της πολιτείας Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας.

Ο Σκοτ μίλησε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News. Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε στο ABC News: “Το πέρασμα του κυκλώνα είναι απλά θανατηφόρο.”

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την δυτική ακτή” δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα, Σκοτ καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Ίρμα.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να διαθέσει οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου η Φλόριντα ν' αποκαταστήσει τις ζημιές, από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα.

«Πρόκειται για μια καταιγίδα τεράστιας καταστροφικής ισχύος και ζητάω από όλους εκείνους που βρίσκονται εντός της πορείας της καταιγίδας να υπακούσουν σε ΟΛΕΣ τις συστάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων» ήταν το tweet που ανήρτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Μην πυροβολείτε τον κυκλώνα!»

Ανήμποροι μπροστά στην Ίρμα, πολλοί κάτοικοι της Φλόριντα υπαινίσσονται ότι θα αρχίσουν να πυροβολούν προς τον κυκλώνα.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ εναντίον της Ίρμα. Δεν θα τη σταματήσει και οι επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες» επισημαινόταν στο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πάσκο, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Αν και ξεκίνησε ως φάρσα στο Διαδίκτυο, την ιδέα σύντομα εξέλαβαν σοβαρά ορισμένοι κάτοικοι της Φλόριντα που έφθασαν στο σημείο να προτείνουν την χρήση φλοβόλων για να διαλύσουν τον κυκλώνα.