O πρωθυπουργός στην παρουσίαση για τις ψηφιακές συντάξεις
«ΑΤΛΑΣ»

O πρωθυπουργός στην παρουσίαση για τις ψηφιακές συντάξεις

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί και θα μιλήσει, σήμερα, στις 10:30, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην παρουσίαση του προγράμματος ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» που βάζει τέλος τέλος στην χρονοβόρα διαδικασία έκδοσής τους.

Η έκδοση της σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), καταργώντας κάθε χειρόγραφη αίτηση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι συντάξεις θα απονέμονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα, που ταλάνιζε τους συνταξιούχους.

Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών, που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, μέρος της υπηρεσίας (αίτηση απονομή σύνταξης γήρατος σε αγρότες και αίτηση μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου) λειτουργεί πιλοτικά , παρέχοντας μερική αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής και διαλειτουργικότητα στη συλλογή των δικαιολογητικών.

Για όλες τις περιπτώσεις, με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος, αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός αίτησης και ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου, που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος.