Ο πρόεδρος των Μαλδίβων κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Αμπντάλα Γιαμίν κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παραχωρώντας στις δυνάμεις ασφαλείας ευρείες εξουσίες πριν από αντικυβερνητική διαδήλωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

"Οι Μαλδίβες κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μια περίοδο 30 ημερών, με ισχύ" από τις 09:00 ώρα Ελλάδος σήμερα, αναφέρει ο Μουάζ Άλι σήμερα στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών του αρχιπελάγους ανακοινώνει και αυτό σε μήνυμά του στο Twitter την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την παραμονή της σε ισχύ για 30 ημέρες, επικαλούμενο απειλή για την εθνική ασφάλεια, την ώρα που οξύνεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα έπειτα από απόπειρα δολοφονίας, όπως υποψιάζονται οι αρχές, κατά του προέδρου.

"Ο πρόεδρος Γιαμίν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των πολιτών", διευκρινίζει ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Η απόφαση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ελήφθη δύο ημέρες πριν από διαδήλωση που προβλέπεται να πραγματοποιήσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Μαλδίβων (PDM), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης του αρχιπελαγικού κράτους, ο επικεφαλής του οποίου Μοχάμεντ Νασίντ βρίσκεται στη φυλακή μετά την, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, άδικη δίκη του που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες.

Η διαδήλωση της αντιπολίτευσης έχει ως στόχο να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο για την απελευθέρωση του Νασίντ.

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί πολιτική ένταση στις Μαλδίβες, τις οποίες πολλοί νεόνυμφοι επιλέγουν για το ταξίδι του μέλιτος.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, έκρηξη σημειώθηκε στη θαλαμηγό που μετέφερε τον πρόεδρο. Η σύζυγός του και άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ ο Γιαμίν δεν υπέστη κάποιον τραυματισμό.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ έκρινε ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από κάποια βόμβα.

Ωστόσο οι αρχές των Μαλδίβων θεωρούν ότι ο πρόεδρος Γιαμίν ήταν ο στόχος απόπειρας δολοφονίας και ο αντιπρόεδρός του Άχμεντ Αντίμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε συνωμοτήσει για τη δολοφονία του προέδρου, συνελήφθη.

Αυτήν την εβδομάδα, ο στρατός του κράτους των συνολικά περίπου 340.000 κατοίκων ανακοίνωσε εξάλλου ότι εξουδετέρωσε μια βόμβα που μπορούσε να πυροδοτηθεί εξ αποστάσεως την οποία βρήκε κοντά στην προεδρική κατοικία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τίθεται σήμερα σε ισχύ αφορά στην αναστολή της ισχύος πολλών διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Για παράδειγμα, οι βουλευτές δεν θα μπορούν πλέον να ξεκινήσουν μια διαδικασία καθαίρεσης του αρχηγού του κράτους, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να προχωρούν σε συλλήψεις.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik