Ο πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε την κατασκευή του αγωγού Keystone XL

Ο πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε την κατασκευή του αγωγού Keystone XL

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε σήμερα την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL ο οποίος θα έφθανε από τον Καναδά στη Νεμπράσκα, επτά χρόνια αφότου το αμφιλεγόμενο έργο είχε προταθεί.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε ότι ο αγωγός Keystone XL δεν θα εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Συμφωνώ με αυτήν την απόφαση», ανέφερε ο Ομπάμα.

Ο Keystone XL θα συνέδεε υφιστάμενα δίκτυα αγωγών στον Καναδά και στις ΗΠΑ για τη μεταφορά συνθετικού αργού πετρελαίου αλλά και υποπροϊόντων του από τα κοιτάσματα της Αλμπέρτας σε διυλιστήρια στο Ιλινόι και τελικά στις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού.

Η καναδική εταιρεία TransCanada Corporation, η οποία ήλπιζε να αναλάβει το έργο της κατασκευής του αγωγού, είχε ζητήσει την προαπαιτούμενη προεδρική έγκριση για το διασυνοριακό αυτό έργο το 2008.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επισήμανε σήμερα ότι ένας κρίσιμος παράγοντας που συνέβαλε στη λήψη της αρνητικής απόφασης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι οι συνέπειες που θα είχε το έργο στο περιβάλλον.

«Ο κρίσιμος παράγοντας για την απόφασή μου ήταν ο εξής: εάν προχωρούσαμε στην κατασκευή αυτό θα υποβάθμιζε σε σημαντικό βαθμό την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να ηγούμεθα σε διεθνές επίπεδο στις προσπάθειες καταπολέμησης [του φαινομένου] της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Κέρι σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στην παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα, η οποία ξεκινά την 30ή Νοεμβρίου και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

«Αναμένω με ανυπομονησία να συναντηθώ με τους ομολόγους μου από όλο τον κόσμο στο Παρίσι, όπου θα συγκεντρωθούμε στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης προσπάθειας για να προστατεύσουμε τον μοναδικό πλανήτη που έχουμε», ανέφερε ο Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ