Ο Πούτιν ακόμη επίτιμος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ;

Ο Πούτιν ακόμη επίτιμος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ;

Όσοι παρακολουθούμε με αποτροπιασμό τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στην Ουκρανία, αισθανθήκαμε ανακούφιση για την απόφαση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να αφαιρέσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Πρόκειται για την ύψιστη διάκριση που ένα πανεπιστήμιο αποδίδει σε ένα πρόσωπο, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο  τη μεγάλη συνεισφορά του στο πεδίο της επιστήμης, καθώς και την προσήλωσή του στις οικουμενικές ηθικό-πολιτικές αρχές που γέννησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Με αυτόν τον γνώμονα, ως μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, διατύπωσα εγγράφως εισήγηση ώστε να αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα από τον άνθρωπο που δεν αντιπροσωπεύει παρά την άρνηση όλων των αξιών τις οποίες οφείλει να υπηρετεί και να μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές μια ακαδημαϊκή κοινότητα αντάξια του ρόλου της.

Γνωρίζω ότι η καθυστέρηση μιας τέτοιας απόφασης οφείλεται σε ακατανόητες για την περίσταση αντιστάσεις ορισμένων συγκλητικών. Πολλοί ίσως θυμούνται την απαράδεκτη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενός μέλους αυτής της συγκλήτου αναφορικά με τις γυναίκες της Ουκρανίας που ζητούσαν καταφύγιο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.   

Προσωπικά, αισθάνομαι ντροπή για εκείνους από τους συναδέλφους που θεωρούν ότι αυτή η βάρβαρη εισβολή δεν καταρρακώνει την αξιοπρέπειά του πανεπιστημιακού δασκάλου  ο οποίος εξακολουθεί να τιμά τον φονέα ενός ολόκληρου λαού. Είναι η ίδια ντροπή που ένιωσα, όταν έμαθα, ότι ένας δικτάτορας είχε τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος του Πανεπιστημίου μου, γεγονός που αγνοούσα μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία. Ελπίζω ότι την ίδια ντροπή αισθάνεται και η πλειοψηφία του σώματος. Την καλώ να απαλλαγούμε, με την ψήφο μας, από αυτό το άγος.

* Η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ