Ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

Ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέκεται στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου, με αφορμή την καταγγελία της για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοΐας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επικοινωνία με την Ολυμπιονίκη, στην οποία τόνισε ότι είναι δίπλα της, «όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης».

«Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι.», τόνισε σε σχετική ανάρτηση που έκανε στο facebook.

Φ. Γεννηματά: Σοφία σε ευχαριστούμε

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εκθειάζει την κίνηση της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για τη δημοσιοποίηση της ιστορίας σεξουαλικής κακοποίησης.

Η κ. Γεννηματά, σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρει πως η Σοφία Μπεκατώρου με την στάση της επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ' όλα δύναμη ψυχής.

«Η Sofia Bekatorou μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης. Με την στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής.

Η Σοφία με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή και σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του.

Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει «όχι» σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης.

Η Σοφία Μπεκατώρου κόπιασε κι αγωνίστηκε, όχι μόνο στις θάλασσες, μα και για το καλό της κοινωνίας με την γενναία μαρτυρία της.

Σε ό,τι αφορά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο. Απαράδεκτο, ντροπή.

#Μπεκατώρου».

Αλέξης Τσίπρας: «Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης»

Από την πλευρά του ο επικεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα «σπάμε τη σιωπή» κάνοντας σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του στο instagram.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα που έγραψε αναφέρει τα εξής:

«Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή», ενώ χρησιμοποίησε και το hashtag #ΣΟΦΙΑΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ».

Δ. Κουτσούμπας: Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν «ναι μεν, αλλά»

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν"ναι μεν, αλλά". Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κράτους, των αθλητριών, των νέων κοριτσιών που παραμένουν εκτεθειμενα σε κάθε είδους πιέσεις & κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός "αθλητισμού" που βυθίζεται ολοένα & περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης & των διαφόρων "ισχυρών παραγόντων" υπογραμμίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο Twitter.

Γ. Βαρουφάκης: Η Σοφία Μπεκατώρου αξίζει τις ευχαριστίες μας

Την πλήρη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει με ανάρτησή του και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Στο σχετικό tweet ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει:

«Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας - αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει και στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών».

Μ. Συρεγγέλα: Μακάρι να βρουν και άλλες γυναίκες το θάρρος 

«Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της και να μιλήσουν» αναφέρει η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της στο facebook, ο κ. Συρεγγέλα αναφέρει τα εξής:

Η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε μιλώντας δημόσια, με δύναμη και θάρρος, για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας, στην διαδικτυακή Ημερίδα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι», μία πρωτοβουλία του υφυπουργείου Αθλητισμού στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό». Με την συγκλονιστική αυτή ομιλία της η προσφορά της Σοφίας προς το κοινωνικό σύνολο και προς όλες τις γυναίκες έχει μεγαλύτερη αξία ακόμα και από τα 10 μετάλλια με τα οποία τίμησε την Ελλάδα. Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της, και να μιλήσουν.

Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών -τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμες να υποστηρίξουν γυναίκες- θύματα βίας.

#με_την_Σοφία

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού: Σπάσε τη σιωπή, όπως η Ολυμπιονίκης

Ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι «αναδείχθηκε εμφατικά και από τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική βία που υπέστη το 1998, ούσα μέλος της εθνικής ομάδας της ιστιοπλοΐας, η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης όλων των ζοφερών πτυχών του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητών». εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχει ως εξής:

Σπάσε τη σιωπή, όπως η Ολυμπιονίκης, για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τη νέα γενιά αθλητών, σε συνδυασμό με τις δράσεις που αναπτύσσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, με σωρεία δράσεων και ενεργειών το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει εστιάσει στον προγραμματισμό του σοβαρότατου θέματος της ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό στη χώρα μας. Ζήτημα αιχμής, άλλωστε, για τον αθλητισμό παγκοσμίως.

Αναδείχθηκε εμφατικά και από τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική βία που υπέστη το 1998, ούσα μέλος της εθνικής ομάδας της ιστιοπλοΐας, η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης όλων των ζοφερών πτυχών του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επόμενη γενιά αθλητών.

Η κατάθεση ψυχής της Ολυμπιονίκη μας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», η οποία διοργανώθηκε προχτές Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της προεδρίας του Λευτέρη Αυγενάκη στη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού του Συμβούλιο της Ευρώπης, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα αφύπνισης.

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν άμεσα τα αντανακλαστικά όλης της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας, με απερίφραστη καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών και μηδενική ανοχή.

Η στήριξη στην κάθε «Σοφία» είναι αυτονόητη. Παράλληλα, βέβαια, με την αναγκαιότητα ταχύτατης διερεύνησης από τα αρμόδια αθλητικά πειθαρχικά όργανα και φυσικά από τη δικαιοσύνη.

Είναι ώρα, λοιπόν, να παραμεριστούν οι ενδοιασμοί και οι φόβοι. Να ανοίξουν κι άλλα στόματα παίρνοντας θάρρος από το θάρρος της Σοφία Μπεκατώρου. Αν τυχόν υπάρχουν κι άλλες κι άλλοι, ας μην σιωπούν. Έχουν την πλήρη στήριξη μας.

Σπάζοντας τη σιωπή θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλύτερων συνθήκων που έχει ανάγκη η νέα γενιά αθλητών μας

Όσο θα καταγγέλλονται οι θύτες τόσο θα ελαχιστοποιούνται τα θύματα.Η αθλητική μεταρρύθμιση, με την θέσπιση των ορίων στις διοικητικές θέσεις που ενθαρρύνουν την ανανέωση και αποτρέπουν την μακροχρόνια παραμονή και την ανάπτυξη συμπεριφορών εξουσίας, το Μητρώο Προπονητών, για να υπάρχουν σαφή κριτήρια στο ποιος/ποια είναι το πρόσωπο στο οποίο εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας, ποιο είναι το πρόσωπο που εμπιστεύονται τα παιδιά μας κι άλλες πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις και την ώθηση ώστε να αντιμετωπιστούν κατάματα και αποτελεσματικά τέτοιες ειδεχθείς πράξεις και νοοτροπίες.