Ο Πατρίκ Ντραΐ πολιορκεί την British Telecom - Θα αποδειχθεί κυνηγός ή επενδυτής;

Ο Πατρίκ Ντραΐ πολιορκεί την British Telecom - Θα αποδειχθεί κυνηγός ή επενδυτής;

Ο Πατρίκ Ντραΐ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες των τελευταίων είκοσι ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Γεννημένος στο Μαρόκο από απογόνους Εβραίων που διώχθηκαν από την Πορτογαλία τον δέκατο έκτο αιώνα, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Γαλλία σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Στο επιχειρηματικό προσκήνιο έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του από το 2000 και μετά, κυρίως μέσω της Altice.

Η Altice, που αυτή την εποχή δεν είναι εισηγμένη σε κάποιο χρηματιστήριο, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, κυρίως των καλωδιακών δικτύων. Σταδιακά μεγάλωσε πολύ στην Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μέσω πολλών εξαγορών εταιρειών. Οι εξαγορές γίνονταν συνήθως με χρήση πολύ υψηλών δανειακών κεφαλαίων, πράγμα που οδηγούσε – στις περισσότερες περιπτώσεις – σε προγράμματα περικοπής εξόδων και απολύσεις σημαντικού μέρους του προσωπικού των εξαγορασθέντων εταιρειών.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η Altice είναι πάρα πολλές και περιλαμβάνουν εξαγορές εταιρειών, συγχωνεύσεις με άλλες και πωλήσεις τμημάτων της επιχείρησης όταν το βάρος του δανεισμού άρχιζε να είναι δυσβάστακτο. Η Altice περιλαμβάνεται στις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης, με πολύ ισχυρή παρουσία, εκτός από την Γαλλία, και στην Πορτογαλία, ενώ στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται (στον ίδιο τομέα) η Altice USA που είναι αυτή τη στιγμή η τέταρτη μεγαλύτερη στη χώρα και είναι εισηγμένη στην Νέα Υόρκη χρησιμοποιώντας το σύμβολο ATUS. Η Altice USA ήταν παλαιότερα κομμάτι της ευρωπαϊκής Altice αλλά είναι πλέον ανεξάρτητη από αυτήν, αν και ελέγχεται ακόμα προσωπικά από τον Ντραΐ.

Εκτός από τις τηλεπικοινωνίες, ο Ντραΐ έχει και αρκετές άλλες δραστηριότητες. Ελέγχει τον ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό i24News, με έδρα το Ισραήλ που εκπέμπει στην Γαλλική, την Αραβική και την Εβραϊκή γλώσσα. Μαζί με την σύζυγό του έχουν αναπτύξει φιλανθρωπική δραστηριότητα μέσω του ιδρύματός τους που εδρεύει στην Ελβετία. Ίσως όμως η πιο γνωστή – εκτός τηλεπικοινωνιών – δραστηριότητα να είναι η ενασχόλησή του με τον πασίγνωστο οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, τον οποίον αγόρασε το 2019 ξοδεύοντας περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μαζί με τον δανεισμό που ανέλαβε. 

Την Τρίτη που μόλις μας πέρασε, ανακοινώθηκε πως το ποσοστό συμμετοχής της Altice στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγάλης αγγλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας BT Group (BT-A LONDON) ανέβηκε στο 18%. Με αυτό το ποσοστό η Altice έγινε η μεγαλύτερη μέτοχος της εταιρείας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Deutsche Telekom (DTE XETRA) με 12%.

Η BT Group είναι η μετεξέλιξη της ιστορικής British Telecom, μίας από τις παλαιότερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στον κόσμο. Η μετοχή της δεν έχει πάει καθόλου καλά την τελευταία πενταετία, αφού έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 50%, εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού, ενός σκανδάλου που αφορούσε τα λογιστικά της επιχείρησης, των αναταράξεων που προκάλεσε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της αναγκαστικής διακοπής της συνεργασίας της με την – κυνηγημένη από τις ΗΠΑ – κινεζική Huawei.

Η χαμηλή της χρηματιστηριακή αξία (λίγο πάνω από τα δεκαέξι δις στερλίνες) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι εκτιμούν πως η τωρινή κατάσταση αδικεί την ιστορική εταιρεία. Κατά καιρούς εμφανίζονται φήμες που υποστηρίζουν πως κάποιος θα προσπαθήσει να εξαγοράσει την εταιρεία. Οι φήμες είχαν φουντώσει τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Altice ανακοίνωσε πως είχε αγοράσει το 12,1% των μετοχών της εταιρείας, προσθέτοντας πως δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς.

Ζωντάνεψαν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, με διάφορες επιχειρήσεις ή μεγάλους ιδιώτες επενδυτές να αναφέρονται ως πιθανοί μνηστήρες. Η ανακοίνωση σχετικά με τις νέες αγορές της Altice δεν βοήθησε τη μετοχή της BT Group, η οποία έπεσε την Τρίτη κατά 5% και συνέχισε την πτώση της χθες Τετάρτη κλείνοντας στις 163,80 πένες, πεσμένη κατά 2%. Η πτώση οφείλεται στο ότι η Altice δήλωσε και πάλι πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης εξαγοράς της BT Group, πράγμα που σύμφωνα με τη βρετανική χρηματιστηριακή νομοθεσία σημαίνει πως για το επόμενο εξάμηνο δεν θα έχει δικαίωμα να αγοράσει ούτε μία μετοχή παραπάνω.

Παρά την πτώση όμως, η φιλολογία περί εκδήλωσης πρότασης εξαγοράς δεν έχει υποχωρήσει. Το γεγονός πως το άθροισμα της συμμετοχής της Altice με αυτήν της Deutsche Telecom υπερβαίνει το 30% δίνει τροφή σε διάφορα σενάρια. Αν ο ένας εξαγοράσει το μερίδιο του άλλου και περάσει το 30% θα υποχρεωθεί σε εκδήλωση δημόσιας πρότασης εξαγοράς, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία. Άλλες φήμες κάνουν λόγο για πιθανή εμφάνιση κάποιας από τις μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) και ασιατικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών. 

Το πιθανότερο είναι πως τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, πολύ απλά διότι η κυβέρνηση της χώρας προωθεί αυτή την εποχή σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία περί εξαγορών. Οι αλλαγές θα δίνουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγοράς εταιρειών που θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η BT Group θα περιλαμβάνεται οπωσδήποτε σε αυτές, τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα με το οποίο θα αναβαθμιστεί όλο το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας και θα περάσει ολόκληρο στην εποχή των οπτικών ινών.

Προφανώς η Altice και ο Ντραΐ γνωρίζουν όλα αυτά και λογικά δεν έχουν καμία πρόθεση να μπλέξουν σε μία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Παρά τη μεγάλη αγάπη του Ντραΐ στις επιθετικές επιχειρηματικές κινήσεις, αυτή τη φορά μπορεί να έχει αποφασίσει να κάνει μία επενδυτική κίνηση που θα του αποδώσει σε βάθος χρόνου. Όταν λέμε βάθος χρόνου, εννοούμε περίπου δύο χρόνια από τώρα, αφού τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει πως οι επιδόσεις της BT Group θα αρχίσουν να βελτιώνονται με τη μείωση των μεγάλων επενδυτικών εξόδων, κάνοντας την εταιρεία πιο πολύτιμη για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές.

Πέρα από αυτό, με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του δικτύου, η κυβέρνηση θα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο φιλικά μια πιθανή απόπειρα εξαγοράς της BT Group. Η λογικότερη εξέλιξη λοιπόν θα είναι η παραμονή της Altice και του Ντραΐ στον ρόλο του επενδυτή και η επακόλουθη απογοήτευση όσων επενδυτών ελπίζουν πως θα αναλάβει τον ρόλο του κυνηγού και θα ανεβάσει πολύ τις τιμές.

Η θεωρία αυτή μάλλον ενισχύεται και από τις πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg, σύμφωνα με τις οποίες ο Ντραΐ έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για την εισαγωγή των μετοχών της Sotheby’s στο χρηματιστήριο, πράγμα που – αν αληθεύει – σημαίνει πως για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα έχει στραμμένη αλλού την προσοχή του.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.