Ο παντοδύναμος Xi Jinping μετατρέπεται σε νέο Mao

Ο παντοδύναμος Xi Jinping μετατρέπεται σε νέο Mao

Καθώς ο ηγέτης της Κίνας απολαμβάνει τη στήριξη σύσσωμου του Κομμουνιστικού Κόμματος μπορεί πλέον να αφήσει το στίγμα του όχι μόνο στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αλλά και στην ίδια την ιστορία της Κίνας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αδιαμφισβήτητη ισχύς του Xi Jinping επιβεβαιώθηκε μετά την απόφαση των συνέδρων του Κομμουνιστικού Κόμματος να τροποποιήσουν το κομματικό καταστατικό, ώστε να συμπεριλάβουν σε αυτό το προσωπικό όραμα του Κινέζου προέδρου για την Κίνα. Με την απόφαση αυτή ο Xi καθίσταται πρακτικά «ισοϋψής» με τον προκάτοχό του Deng Xiaoping αλλά και τον Mao Zedong.

Η απόφαση ελήφθη την τελευταία μέρα του 19ου συνεδρίου στο Πεκίνο, στη διάρκεια του οποίου ο Xi δεσμεύτηκε ενώπιον των συνέδρων να οδηγήσει την Κίνα σε μια νέα εποχή και να την μετατρέψει σε παγκόσμια δύναμη. Έτσι, κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου η «Σκέψη του Xi για έναν σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά προς την νέα εποχή» συμπεριλήφθηκε στο καταστατικό του κόμματος.

Ενδεικτικό της ισχύος του Xi είναι το γεγονός ότι από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949 μόνο η «σκέψη» του Deng Xiaoping αλλά και του Mao Zedong έχουν συμπεριληφθεί στο καταστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά για τον Deng αυτό συνέβη μόνο μετά τον θάνατό του.

Πολλές από τις πρωτοβουλίες που έλαβε ο Xi κατά τη διάρκεια της θητείας του συμπεριελήφθησαν στο καταστατικό με πιο χαρακτηριστικές την εκστρατεία κατά τη διαφθοράς, το όραμα για τη δημιουργία ενός νέου δρόμου του μεταξιού και την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας. Εντυπωσιακότερο όλων είναι η συμπερίληψη από τα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος της πολιτικής του Xi με τίτλο «Αφήστε τις αγορές να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην οικονομία».

Ο Κινέζος αναλυτής επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί δύο πράγματα: πρώτον, την αναγωγή του Xi σε ιστορική μορφή για την Κίνα και δεύτερον, πολύ πιο σημαντικό, την εθελούσια στροφή του κόμματος από συλλογικό όργανο άσκησης εξουσίας, σε δομή όπου ένας χαρισματικός ηγέτης θα αποφασίζει για την πορεία προς το μέλλον.