Ο Μ. Σαπέν ζητά να τεθεί στο τραπέζι η ελάφρυνση του χρέους

Ο Μ. Σαπέν ζητά να τεθεί στο τραπέζι η ελάφρυνση του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, ζητά να τεθεί άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αυτό «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας», αλλά και για την Ευρωζώνη. Ο κ. Σαπέν πρόσθεσε ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πρώτη επανεξέταση του προγράμματος, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Παράλληλα ο κ. Σαπέν ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «με λίγα λόγια, ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά μια αναγκαιότητα για την Ελλάδα».

Για το ασφαλιστικό ο κ. Σαπέν θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση του συστήματος, όμως «σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών».

Για την πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, ο ΥΠΟΙΚ την απορρίπτει κατηγορηματικά, αναφέροντας ότι τον Ιούλιο «το σθένος της Ευρώπης τέθηκε σε δοκιμασία και μπορεί να υπάρχουν στιγμές έντασης, σκληρές διαπραγματεύσεις, εξήλθαμε όμως από την περίοδο της υστερίας. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο γαλήνια δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου».