O M. Renzi ζητά την αντικάτασταση του διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας

O M. Renzi ζητά την αντικάτασταση του διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Matteo Renzi, με επίσημη πρόταση που κατέθεσε στο κοινοβούλιο, ζήτησε «ανανέωση» σε ό,τι αφορά την ηγεσία της Τράπεζας της Ιταλίας. Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε από τη βουλή, προκαλώντας, όμως, σειρά αντιδράσεων, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η κίνηση αυτή του Renzi, δε, συνδέεται με τη λήξη, στο τέλος του μηνός, της θητείας του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignacio Visco και με την αύξηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων που έχει δημιουργηθεί, λόγω της έναρξης μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου, με το βλέμμα στραμμένο στην ανανέωση βουλής και γερουσίας, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με τον Renzi, ουσιαστικά, ο Visco δεν άσκησε την προβλεπόμενη εποπτεία επί του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Η αναφορά, είναι στις κρίσεις τραπεζών, όπως οι Μοnte dei Paschi di Siena και Banca Etruria, αλλά και στο ότι η Ιταλία δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με κρατική ενίσχυση, όσο αυτό επιτρεπόταν από ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η θέση του επικεφαλής των Δημοκρατικών, όμως, θεωρήθηκε άτοπη και υπερβολική από μεγάλο μέρος των ίδιων των βουλευτών και γερουσιαστών της κεντροαριστεράς, με τη λογική ότι με αυτό τον τρόπο πλήττεται η αυτονομία της Τράπεζας της Ιταλίας. Στους υποστηρικτές του Visco, παράλληλα, συγκαταλέγονται ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pierre Paolo Padoan.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni άφησε να διαρρεύσει ότι οι αποφάσεις του, σχετικά με την αντικατάσταση του Visco ή την ανανέωση της θητείας του, θα έχουν ως μόνον σημείο αναφοράς την αυτόνομη πορεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές ο Renzi γνωρίζει ότι οι θέσεις του μπορεί να μην υπερισχύσουν, αλλά ενόψει της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές, θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η κεντροαριστερά τάσσεται υπέρ μιας πιο δυναμικής παρουσίας και δράσης του διοικητή της Banca d''Italia. Με κύριο στόχο να αποδυναμωθούν και οι κινήσεις του αντιπολιτευόμενου κινήματος Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ