Ο M. Draghi βάζει ξανά στο τραπέζι "όλα τα διαθέσιμα μέσα"

Ο M. Draghi βάζει ξανά στο τραπέζι "όλα τα διαθέσιμα μέσα"

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική, και να την αναθεωρήσει αν χρειαστεί, κατά την συνεδρίασή της του Δεκεμβρίου, δήλωσε από την Φρανκφούρτη ο κ. Mario Draghi.

«Αν και το επίπεδο της εγχώριας ζήτησης παραμένει ανθεκτικό, οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και άλλοι εξωγενείς παράγοντες, δημιουργούν πτωτικά ρίσκα για την προοπτική της ανάπτυξης και του πληθωρισμού (σ.σ. της Ευρωζώνης)» δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Εξηγώντας πως «σε αυτό το πλαίσιο, ο βαθμός 'χαλάρωσης' της νομισματικής πολιτικής θα χρειαστεί να επανεξεταστεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου».

«Το Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι διατεθειμένο και σε θέση να δράσει, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα εντός των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διατηρήσει τον κατάλληλο βαθμό νομισματικής χαλάρωσης».

Ανέφερε επίσης πως «οι καταθέσεις, που αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή χρήματος, πρέπει να εμπνέουν το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης, όπου και αν έχουν γίνει». «Όταν η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική, οι καταθέτες πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια προστασία, όπου και αν είναι εγκατεστημένοι», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, δήλωσε ότι θα κάνει μία νέα προσπάθεια φέτος για να επιτύχει συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων που θα βασίζεται σε μία «διαδικασία αντασφάλισης». «Μπορείτε να πείτε ότι το θέμα αυτό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, παραδέχθηκε ότι «κάποιες τράπεζες στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους» και δεσμεύθηκε να εξετάσει τον δανεισμό για αγορά ακινήτων. Στην πράξη, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη πλαίσιο προστασίας για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά η εγγύηση δίνεται από τα κράτη αντί από την Ευρωζώνη συνολικά

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ