Ο Λευκός Οίκος συγχαίρει τις μεξικανικές αρχές για τη σύλληψη του «Ελ Τσάπο»

Ο Λευκός Οίκος συγχαίρει τις μεξικανικές αρχές για τη σύλληψη του «Ελ Τσάπο»

Ο Λευκός Οίκος επιδοκίμασε σήμερα τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν από τις αρχές του Μεξικού.

«Η σύλληψη του κ. Γκουσμάν ήταν θέμα υψηλής προτεραιότητας τόσο για το Μεξικό όσο και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Γκουσμάν έχει αποδράσει δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό, πιο πρόσφατα τον Ιούλιο, και η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει την έκδοσή του. Ωστόσο οι διαδικασίες έκδοσης, που κίνησε το Σαββατοκύριακο η μεξικανική κυβέρνηση, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν περάσει «τουλάχιστον ένας χρόνος», δήλωσε στέλεχος του μεξικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα.

Οι δικηγόροι του επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα έχουν καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουν για να αποτρέψουν την έκδοση του «Ελ Τσάπο», ενώ η πιθανολογούμενη διάρκεια της διαδικασίας εγείρει φόβους για μια νέα απόπειρα απόδρασης του αφεντικού μιας από τις πιο ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό.

Την Κυριακή δύο εκπρόσωποι της Ιντερπόλ μετέβησαν στη φυλακή του Αλτιπλάνο, όπου οδηγήθηκε εκ νέου ο βαρόνος των ναρκωτικών, όπου παρέδωσαν «δύο εντάλματα σύλληψης και έκδοσής του», ενέργεια που σηματοδότησε και τυπικά την έναρξη της διαδικασίας.

Ο Χοσέ Μανουέλ Μερίνο Μαδρίδ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεξικού, είπε στο Radio Formula: «εκτιμώ ότι η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο», αν όχι ακόμη περισσότερο. «Έχουμε διαδικασίες έκδοσης που μας πήραν από 4 ως 6 χρόνια λόγω των προσφυγών που κατέθεταν δικηγόροι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ