Ο Κραουνάκης, οι συνδικαλιστές και ο πολιτισμός (τους)

Ο Κραουνάκης, οι συνδικαλιστές και ο πολιτισμός (τους)

«Υψηλής... αισθητικής» στίχοι, ακούστηκαν από τον Σταμάτη Κραουνάκη, το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας. Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΠΟ, που έκοβε την πίτα του, επιφύλαξε μια έκπληξη σε όσους παρέστησαν, ή μάλλον μια… κατάπληξη. Παρέστη και τραγούδησε ο Σταμάτης Κραουνάκης. Που σε μια στιγμή οίστρου, αυτοσχεδίασε χρησιμοποιώντας στίχους απολύτως αταίριαστους σε χώρο του υπουργείου Πολιτισμού και σε εκδήλωση εργαζομένων σε αυτό.     

Η εκδήλωση έγινε στο κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού. Και αν ο καλεσμένος δεν το σεβάστηκε, έπρεπε με κάποιο τρόπο να το σεβαστούν οι οικοδεσπότες και να σχολιάσουν κάτι μετά. Αλλά, τίποτα. Εστω και αν μερίδα των παρευρισκομένων έδειξε πως δεν ενθουσιάστηκε.

Αρκετοί από τους παριστάμενους δεν επανέλαβαν τραγουδιστικά τον επίμαχο στίχο όταν ο καλλιτέχνης το ζήτησε. Αντί των λέξεων (όχι δεν είναι αυτές που πειράζουν) ακούστηκε σιωπή. Αλλά, δεν έλειψαν και όσοι χειροκρότησαν . Προφανώς διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και αφού ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι στο πλευρό τους για την in situ (κατά χώραν) παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης, δεν πειράζει να ρίχνουμε το επίπεδό μας και να διασκεδάζουμε έστω και αν όσα ακούγονται μόνο για χειροκρότημα και για γέλια δεν είναι.

Η στιγμή, όσο χυδαία και αν ήταν, σαφώς και δεν χαρακτηρίζει τον πολιτισμό όσων εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού. Των ανθρώπων που έχουν ταχθεί με αγάπη και αφοσίωση να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά και να προωθούν τη σύγχρονη. Μόνο που κι εκείνοι πρέπει να αντιδράσουν.