Ο κορονοϊός δοκιμάζει την Ευρώπη - Αρνητικά ρεκόρ αλλά και ελπίδες για θεραπεία

Ο κορονοϊός δοκιμάζει την Ευρώπη - Αρνητικά ρεκόρ αλλά και ελπίδες για θεραπεία

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Γερμανία για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, σήμερα Παρασκευή. Οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην ήπειρο. 

Στον αντίποδα, αισιοδοξία επικρατεί στη Δανία, χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Προσδοκίες για αναστροφή της «μαύρης» πορείας δημιουργούν δύο νέα χάπια κατά της Covid19, με τους ειδικούς πάντως να επισημαίνουν ότι το εμβόλιο παραμένει το μοναδικό υπερ-όπλο.   

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία

 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο γνωστοποίησαν ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν σύντομα να δεχτούν ασφυκτική πίεση, ενώ δεν απέκλεισαν ακόμα και νέο lockdown, αν δεν αναστραφεί η κατάσταση με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο κέντρο της πανδημικής κρίσης. Τα περιστατικά αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, με τον εκτιμώμενο αριθμό των επιπλέον θανάτων μέχρι τον Φεβρουάριο να ανέρχεται σε 500.000.

Η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη και η χαλάρωση των μέτρων πρόληψης έφεραν την Ευρώπη σε κρίσιμο σημείο, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Στη Σλοβακία, καταγράφηκαν 6.805 νέα κρούσματα, στη Ρωσία 40.735, ενώ στη Βρετανία, ένας στους 50 ανθρώπους διαγνώστηκαν με κορονοϊό στο τέλος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

«Λήξη» μέχρι την άνοιξη

 

Στον αντίποδα, μία από τις πλέον αναγνωρισμένες επιδημιολόγους στη Δανία, η Λόνε Σίμονσεν δήλωσε ότι η πανδημία θα έχει λήξει στη χώρα της μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, καθώς αφενός οι εμβολιασμοί θα έχουν αυξηθεί, αφετέρου θα έχει επιτευχθεί ανοσία μέσω νόσησης. 

Η Δανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, με περίπου το 95% του πληθυσμού άνω των 50 να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού ανέρχεται σε 77%. Παρά την αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, η Σίμονσεν τόνισε πως δεν ανησυχεί.

Η δανική κυβέρνηση έχει ήδη αποσύρει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας. Επιπλέον, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν απαιτείται αποδεικτικό εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Η πανδημία έχει πλέον τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων, επισήμανε η Σίμονσεν.

«Δεν πρόκειται πλέον για απειλή κατά της κοινωνίας στο σύνολό της. Η πανδημία δεν θα είναι στο εξής το ίδιο θανατηφόρα όσο ήταν πριν τη χρήση των εμβολίων», πρόσθεσε η ίδια. 

Εμβόλιο και θεραπεία

 

Εκτός από τα επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα, αισιοδοξία για αλλαγή στην πορεία της πανδημίας δημιουργούν και τα δύο νέα χάπια των εταιρειών της Pfizer και της Merck κατά του κορονοϊού, τα οποία προστίθενται στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που θα τεθούν στην υπηρεσία των υγειονομικών αρχών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ειδικοί πάντως ήδη προειδοποιούν πως η πρόληψη, μέσω εμβολιασμού, αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για έξοδο από την πανδημική κρίση.