Ο Ιβάν στο ραντάρ...των Βρυξελλών

Ο Ιβάν στο ραντάρ...των Βρυξελλών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πλήρως ενήμερες είναι οι Βρυξέλλες για την κινητικότητα που καταγράφει το τελευταίο διάστημα ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του liberal.gr, η «επιθετική» διείσδυση του κ.Σαββίδη στα επιχειρηματικά πράγματα της Ελλάδας έχει μπει στο μικροσκόπιο ευρωπαίων αξιωματούχων, αφού η δράση του «εντοπίστηκε» από τα ραντάρ των Βρυξελλών, σε συνάρτηση βεβαίως και με τα όσα λέγονται και γράφονται περί κυβερνητικής «αβάντας».

Το τελευταίο 48ωρο μάλιστα μετά και την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή που αφορούσε στη ΣΕΚΑΠ, το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον έγινε εντονότερο, με τις κεραίες των Ευρώπης να συντονίζονται πλέον στο σήμα που εκπέμπει ο επιχειρηματίας με τους ισχυρούς δεσμούς με την Ρωσία, θέλοντας να αποκρυπτογραφήσουν περαιτέρω τις κινήσεις του.

Οι πολύ καλές σχέσεις του ομογενούς επιχειρηματία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ούτε κάτι το άγνωστο, ούτε κάτι το μυστικό. Ενδεικτικό είναι αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού Stern , το οποίο με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το 2016, έκανε αναφορά σε επιφανείς φιλορώσους επιχειρηματίες και πολιτικούς που δραστηριοποιούνταν την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα.

Το περιοδικό είχε φιλοξενήσει στην ηλεκτρονική του σελίδα ένα εκτενές ρεπορτάζ για τη δραστηριότητα Ρώσων επιχειρηματιών όπως του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα: «Από το 2010 η Ελλάδα κρέμεται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Οι Έλληνες υποφέρουν. Φλογεροί υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα θεωρούν ότι τώρα ήρθε η ώρα τους. Για αυτούς υπάρχει μόνο μια λύση: η προσέγγιση της Ελλάδας στον Πρόεδρο Πούτιν» τόνιζε το περιοδικό το οποίο παρέθετε πορτρέτο του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, σύμφωνα με το Stern, «έχτισε στην Ελλάδα μια αυτοκρατορία και εκπροσωπεί στην Αθήνα τα συμφέροντα της Ρωσίας».

Το άρθρο έκανε αναφορά στον «όμιλο Agrocom, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 40 επιχειρήσεις με 15.000 εργαζόμενους». Για να έχουμε μια συνολική εικόνα του βεληνεκούς του κ.Σαββίδη, το αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε το 2013 στη σειρά 30 ανάμεσα στους πλουσιότερους Ρώσους, ενώ από το 2012 είναι μέλος του συμβουλίου διεθνών σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με καλές πληροφορημένες πηγές, η κινητικότητα Σαββίδη μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, απασχολούσε τις Βρυξέλλες μόνο ως δραστηριότητα ενός επιχειρηματία με πολύ σημαντικές διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο, ο οποίος έμπαινε ολοένα και πιο βαθιά στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας, μιας χώρας σαφώς προσανατολισμένη προς τη Δύση. Η δράση αυτή ουδόλως άφηνε αδιάφορο τον ευρωπαϊκό παράγοντα αλλά μέχρι εκεί.

Όπως μεταφέρουν όμως ευρωπαίοι παράγοντες, εδώ και μερικές μέρες δίπλα στο όνομα «Σαββίδης» έχει μπει και το όνομα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι από την μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αύξησε το βαθμό εμπλοκής του στην οικονομική ζωή. ΟΛΘ, ΣΕΚΑΠ, διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, συζητήσεις για για ΔΟΛ και Πήγασο, όλα επί κυβερνησεων ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr η ταύτιση μεταξύ της σημερινής διακυβέρνησης με τον ομογενή επιχειρηματία έγινε με εντονότερο τρόπο μετά την θυελλώδη συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση ουσιαστικά αποκάλυψε ότι η επίμαχη τροπολογία έγινε προκειμένου να «ωφεληθεί» η ΣΕΚΑΠ συμφερόντων Σαββίδη.

Τα όσα έγιναν έφτασαν στα αυτιά ευρωπαίων αξιωματούχων και πλέον το μικροσκόπιο της Ευρώπης θα έχει διαφορετικό φακό στο άκουσμα του ονόματος Σαββίδη.Ο συνδυασμός από την μία της ύπαρξης του ισχυρού ρωσικού παράγοντα και από την άλλη της κυβερνητικής «υποστήριξης» στο πρόσωπο του κ.Σαββίδη αυξάνει το βαθμό της ευρωπαϊκής προσοχής. Εάν σε αυτή την εξίσωση προστεθεί και η αστάθεια στην οποία μπαίνουν τα Βαλκάνια, τότε το αποτέλεσμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο προσεχές μέλλον.

Η συνέχεια επί ...της οθόνης.

Φωτογραφία: Sooc