Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ δε θα δώσει το παρών στην επικείμενη G-20 λόγω σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται

Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ δε θα δώσει το παρών στην επικείμενη G-20 λόγω σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Taro Aso δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών από τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20), που θα γίνει στην Αργεντινή την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα εμφανιστεί σε συνεδρίαση του ιαπωνικού κοινοβουλίου αναφορικά με το σκάνδαλο παραποίησης κρατικών εγγράφων, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό δίκτυο της χώρας NHK.

Ο Aso βρίσκεται στο προσκήνιο αφού το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι σκόπιμα παραποίησε έγγραφα που σχετίζονται με την πώληση κρατικής έκτασης σε εταιρία διαχείρισης σχολείου, η οποία διατηρούσε δεσμούς με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Sinzo Abe, την Akie. Ο Aso θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις βουλευτών στην επιτροπή προϋπολογισμού της Άνω Βουλής τη Δευτέρα.

Ο Aso, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει ζητήσει συγγνώμη για το σκάνδαλο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, ζητούν να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την εμπλοκή του υπουργείου του στο σκάνδαλο. Ο ίδιος πάντως, διατείνεται ότι θα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπουργού Οικονομικών.

Στη συνεδρίαση της G20 στο Μπουένος Άιρες τη Δευτέρα και την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει στη θέση του Aso τον Minoru Kihara, υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Οικονομίας. Παρών θα είναι επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να συζητήσουν τις πρόσφατες κινήσεις προστατευτισμού από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, που προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν τα αυστηρότερα ρυθμιστικά πλαίσια και η παρακολούθηση των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα μετά το περιστατικό με τη μαζική κλοπή ψηφιακών νομισμάτων σε πλατφόρμα συναλλαγών στο Τόκιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα