Ο χάρτης των περιοχών που ανησυχούν τους ειδικούς και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Ο χάρτης των περιοχών που ανησυχούν τους ειδικούς και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των θανάτων, με μέσο όρο την απώλεια τουλάχιστον 30 ζωών ημερησίως αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για τη σημασία του εμβολιασμού προς πάσα κατεύθυνση αποτυπώνοντας τις συνέπειες της άρνησης αποδοχής της προστασίας που προσφέρουν τα covid εμβόλια με τον πιο σκληρό δείκτη της πανδημίας.

Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς
 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, από τους 1.117 ασθενείς που έχασαν τη μάχη μέσα στον μήνα, οι 912 ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών και στην πλειονότητά τους (ποσοστό 90%) ανεμβολίαστοι. Τις τελευταίες ημέρες θλιβερές πρωτιές στους θανάτους καταγράφουν οι περιοχές της βορείου Ελλάδας που έχουν την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη με την Πιερία να κρατά το αρνητικό ρεκόρ για την περασμένη εβδομάδα με 6,1 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την ώρα που η εμβολιαστική της κάλυψη παραμένει σε ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά της Επικράτειας με μόλις  41,63 % των κατοίκων της πλήρως εμβολιασμένους.

Δύο ακόμα περιοχές που συγκεντρώνουν την ανησυχία των ειδικών είναι η Λάρισα, όπου καταγράφηκε αύξηση του ιικού φορτίου κατά 125% ενώ η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 42% και το Ρέθυμνο Κρήτης, όπου το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε στο 300%. Σχολιάζοντας το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, οι οποίοι βάσει των χθεσινών στοιχείων είναι μη εμβολιασμένοι σε ποσοστό 89,82%, η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου θυμίζει ότι ο εμβολιασμός προστατεύει κατά 20 φορές από τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και κατά 10 φορές από τον κίνδυνο θανάτου.

Πού οφείλονται τα υψηλά ποσοστά θανάτων
 

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, το υψηλό ποσοστό θανάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες. Σε ένα ιδανικό σενάριο αν είχαν εμβολιαστεί στην πατρίδα μας όλοι οι άνθρωποι άνω των 55 ετών στην πατρίδα μας, τότε θα είχαμε αρκετά κρούσματα στις νεαρότερες ηλικίες αλλά πολύ περιορισμένες νοσηλείες ανθρώπων που δεν έχουν θωρακιστεί επαρκώς μετά τον εμβολιασμό και θα είχαμε μικρό έως αμελητέο αριθμό νεκρών, όπως εξηγεί ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους οι πιο  ευπαθείς ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών παραμένουν μη εμβολιασμένοι σε ποσοστό 25%, ενώ συνολικά ο γηρασμένος πληθυσμός της χώρας ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένει στην συγκεκριμένη συγκυρία μη εμβολιασμένος σε ποσοστό 21,61 %.

Όπως επισημαίνει ο Δ. Παρασκευής, όταν οι μη εμβολιασμένοι ευπαθείς πολίτες άνω των 60 ετών ζουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως ισχύει για τις υγειονομικές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας τότε ο ιός κυκλοφορεί περισσότερο στην κοινότητα λόγω της  χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης άρα διασπείρεται περισσότερο και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που απαρτίζουν την κοινότητα, συνεπώς και στους ευπαθείς, οι οποίοι ουσιαστικά κινδυνεύουν περισσότερο.

Τα στατιστικά στοιχεία από τις ΜΕΘ δείχνουν ξεκάθαρα ότι 9 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι μη εμβολιασμένοι ή δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό ή αμέλησαν να τον ολοκληρώσουν. Τα μη εμβολιασμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι
ιδιαίτερα ευάλωτα και εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι τα πολυαναμενόμενα νέα φαρμακευτικά «όπλα» είτε πρόκειται για τα μονοκλωνικά αντισώματα είτε για τα πειραματικά σκευάσματα σε μορφή χαπιού που βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο είναι όλα θεραπείες που δίνονται με την έναρξη των συμπτωμάτων ή με ήπια νόσο για την πρόληψη/αποφυγή της επιδείνωσης.

Εφόσον ο κορονοϊός εισβάλει στον οργανισμό και προλάβει να εξαπλωθεί, να πολλαπλασιαστεί και να αρχίσει και καταστρέφει ζωτικά όργανα προκαλώντας διάχυτη πνευμονία και καταστροφή με εκτεταμένη ίνωση των πνευμόνων είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει άμυνα του οργανισμού με οποιοδήποτε τρόπο. Με άλλα λόγια, τα φαρμακευτικά «όπλα» που περιμένουμε δεν είναι για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στις ΜΕΘ. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους θα θέλαμε ειδικά στις ευπαθείς ομάδες να αγγίξουμε το 100% της εμβολιαστικής κάλυψης, με αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης να έχουν πετύχει πολύ εντυπωσιακά ποσοστά άνω του 90 % σε αυτά τα ηλικιακά γκρουπ.

Επίσης, για τους ήδη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών ο ειδικός υπενθυμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί η αναμνηστική δόση των covid εμβολίων ώστε να διατηρήσουν ενεργή την προστασία τους, καθώς μετά την ηλικία των 60 ετών μειώνονται γρήγορα τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προστατεύουν από την επαναλοίμωξη και παράλληλα μειώνεται και η κυτταρική ανοσία η οποία σχετίζεται με την βαρύτητα της νόσησης. Η εξασθένηση αυτών των δύο αμυντικών μηχανισμών σε συνδυασμό με το πολύ μεταδοτικό στέλεχος Δ που επικρατεί οδηγεί στο να διαρραγεί η ασπίδα προστασίας που παρέχει ο βασικός εμβολιασμός.