Ό. Γεροβασίλη: 'Έγκλημα κατά της Γαλλία, κατά Ευρώπης και της δημοκρατίας

Ό. Γεροβασίλη: 'Έγκλημα κατά της Γαλλία, κατά Ευρώπης και της δημοκρατίας

«Έγκλημα κατά της Γαλλίας, κατά του γαλλικού λαού, έγκλημα κατά της Ευρώπης και της δημοκρατίας», χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Σκάι. Ταυτόχρονα όμως η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνδεθεί το θέμα ασφάλειας με μια λογική κλειστών συνόρων. «Είναι μια έντονη, μια φρικτή δράση της τρομοκρατίας, μαζικά σε αθώους. Και αυτό είναι που ξεπερνάει τη λογική, ότι μπαίνω σε ένα γήπεδο και δολοφονώ ό,τι βρεθεί μπροστά μου», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η είσοδος τρομοκρατών δεν γίνεται με την ευθεία οδό», είπε η κ. Γεροβασίλη και υπογράμμισε ότι «καλό θα ήταν να μην το συνδέσουμε αυτό και να το μεταφέρουμε με τέτοιο κλίμα προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και της Ευρώπης. Διότι η λογική των κλειστών συνόρων είναι άλλο από το θέμα ασφάλειας, αυτό που προέκυψε σήμερα στη Γαλλία και έκλεισε τα σύνορά της, προφανώς για να ελέγξει ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αμέσως μήνυμα στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς τον γαλλικό λαό.

Ερωτηθείσα για το προσφυγικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η Ευρώπη αλλά και η Τουρκία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον ορθολογικότερο τρόπο και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σχολιάζοντας δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Α. Γεωργιάδη, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρατήρησε πως δεν είναι η ώρα να βγούμε με κραυγές, συλλήβδην, σε κλίμα ξενοφοβίας. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί σε ένα τέτοιο ξενοφοβικό κλίμα, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας πως «είναι άλλο πράγμα οι τρομοκράτες δολοφόνοι, και άλλο πράγμα οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με μωρά παιδιά στην αγκαλιά και πνίγονται, διότι η θάλασσα είναι πιο ασφαλής από τη χώρα τους».

Ερωτηθείσα για τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι για να ελαχιστοποιηθεί και μηδενιστεί η είσοδος προσώπων που θέλουν να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα στην Ευρώπη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος. αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, είπε ότι απαιτείται συνεννόηση της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφύγων εντός των συνόρων της Τουρκίας, για τη δημιουργία hot spots στα τουρκικά παράλια, τα οποία θα μπορούν να κάνουν ταυτοποιήσεις και έτσι από εκεί να ξεκινήσει μια οργανωμένη μετεγκατάσταση.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή μίλησαν για ευρωπαϊκό ζήτημα. Και προσπάθησαν με όλες τις δυνάμεις η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να στείλουν το μήνυμα στην Ευρώπη ότι 'Κοιτάξτε, το θέμα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που είναι η χώρα πρώτης εισόδου. Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε, χωρίς κλειστά σύνορα και με ανοιχτά τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα''», είπε η Όλγα Γεροβασίλη για το προσφυγικό ζήτημα εκτιμώντας ότι «με τις συζητήσεις, με τις Συνόδους, με την ένταση του προβλήματος, και η Ευρώπη αρχίζει να το βλέπει διαφορετικά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ