Ο Γ. Πατούλης ζήτησε να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στο προσφυγικό

Ο Γ. Πατούλης ζήτησε να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στο προσφυγικό

Στην ανάγκη να εδραιωθεί η αντίληψη ότι το προσφυγικό είναι κοινό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί κοινή αντιμετώπιση, με ενιαίο σχέδιο δράσης, εστίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, στην ομιλία του, στην 5η Γενική Συνέλευση Εθνικών Ενώσεων Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία που έχει να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ρόλο ουσιαστικό και όχι διεκπεραιωτικό, στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναφερόμενος στα ελληνικά δεδομένα, σχολίασε πως το γεγονός ότι «στη χώρα μας το ζήτημα της υποδοχής είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία αποφασίζει πολλές φορές ερήμην των Δήμων και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις τους, σε συνδυασμό με το ότι διαχειρίζεται τα χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έχοντας εκχωρήσει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρμοδιότητες και ευθύνες, κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων, η σίτιση τους, η φιλοξενία τους, προκαλεί δυσλειτουργίες σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής».

Η ΚΕΔΕ χαιρετίζει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για μακροχρόνια ανέργους σε 274 δήμους

Ξεκινάει η υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για μακροχρόνια ανέργους σε 274 δήμους, με οκτάμηνες συμβάσεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης τόνισε ότι ικανοποιείται μια πάγια διεκδίκηση της Αυτοδιοίκησης και με επιστολή του προς τους δημάρχους, ζητεί να κινηθούν άμεσα οι δήμοι προκειμένου να καταγράψουν και να εντάξουν τα έργα και τις ειδικότητες που έχουν ανάγκη στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.

Ο κάθε δήμος πρέπει έως τις 3 Οκτωβρίου να καταγράψει τις ανάγκες του και στη συνέχεια να τις αναρτήσει στην ειδική πλατφόρμα, που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, στο υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ