Ο εμβολιασμός αποτελεί ένδειξη σεβασμού στον συνάνθρωπο

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένδειξη σεβασμού στον συνάνθρωπο

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, τόσο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όσο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εκφράζοντας και όλο το Σώμα της Ιεραρχίας για μία ακόμη φορά, μέσα στη δίνη της πανδημίας και καθώς βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, απευθύνει με αυτή την εγκύκλιο ένα προσκλητήριο αγάπης.

Η υπευθυνότητα όλων μας, η σωστή κοινωνική και επιστημονική στάση και η αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τη δοκιμασία της πανδημίας, αποτελεί πρώτιστα έκφραση αγάπης προς το συνάνθρωπο, τον εαυτό μας και την κοινωνία ολόκληρη. Κατά δεύτερο λόγο αποτελεί συμμόρφωση σε ένα διοικητικό κείμενο.

Όταν ο Απόστολος Παύλος λέει για τον εαυτό του να «μην φάω ποτέ κρέας εις τον αιώνα για να μην σκανδαλίσω τον αδερφό μου», αυτό σημαίνει για εμάς σήμερα μέσα στην πανδημία, ότι το να προσέλθουμε να κάνουμε το εμβόλιο που προσφέρεται δωρεάν και άμεσα, ή έστω αν υπάρχει τόσο σημαντικό πρόβλημα να κάνουμε ένα διαγνωστικό έλεγχο πριν την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας, πως αποτελεί μία πολύ απλή ένδειξη ότι σεβόμαστε τον κάθε συνάνθρωπό μας. Και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε έστω μια μικρή θυσία που είναι τελικά προς όφελος του εαυτού μας, του πλησίον μας και όλης της κοινωνίας.

Μάλιστα εμείς οι λειτουργοί, ιερείς, ψάλτες και συνεργάτες μας στο ναό, ήδη από το Πάσχα εμβολιασμένοι και μη, υποβαλλόμαστε δύο φορές την εβδομάδα σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Ούτε μας δημιούργησε αυτό κανένα πρόβλημα στα καθήκοντά μας, ούτε στη συνείδησή μας αλλά αντίθετα μας διευκόλυνε να μπορούμε να επιτελέσουμε την αποστολή μας και τη διακονία μας με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάναμε το καλύτερο προς όλους τους αδερφούς μας. Υπό αυτό το πρίσμα και η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών μας έχουμε εμβολιαστεί, ιδιαίτερα στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και οι ανά τον κόσμο Μητροπολίτες.