Ο εφιάλτης του lockdown στο λιανεμπόριο σε αριθμούς

Ο εφιάλτης του lockdown στο λιανεμπόριο σε αριθμούς

Το άσπρο χιόνι και το blackout των 75 ωρών για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά «σκέπασε» τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία από το lockdown στο λιανεμπόριο. Το χιόνι έλιωσε, η ρευματοδότηση σταδιακά αποκαθίσταται και η ζημιά έρχεται και πάλι στην επιφάνεια. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών αποκαλυπτικά και άκρως ανησυχητικά. Τα συνόψισε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

«Το 57% του τζίρου της χώρας, γίνεται σε περιοχές που είναι σε κόκκινο. Κάθε 15 μέρες lockdown στο λιανεμπόριο σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 με 1,2 δις. ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης να πέφτει κατά 0,8% με 0,9% και το πρωτογενές αποτέλεσμα να γίνεται χειρότερο κατά 0,7% του ΑΕΠ».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι -ήδη- το 2021 θα κλείσει με σημαντικά χαμηλότερα ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με αυτά που είχαν προβλεφθεί -καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αυξήσουμε πολύ περισσότερο το χρέος σε σχέση με ότι έχει προγραμματιστεί- ότι ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5-4% φέτος έχει ήδη αμφισβητηθεί (προς το χειρότερο) και ότι το πρωτογενές έλλειμμα της χρονιάς αντί για 7 δις. ευρώ που υπολογίζαμε, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ήδη υπάρχει σενάριο για διπλασιασμό του: έλλειμμα δηλαδή 14 δις. ευρώ μέσα στο 2021.

Είναι σαφές λοιπόν το «αίτημα» του οικονομικού επιτελείου ενόψει των συζητήσεων που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα για παράταση του lockdown ειδικά στην Αττική. Να βρεθεί τρόπος, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει -έστω και με αυστηρά μέτρα- το ταχύτερο δυνατόν καθώς κάθε εβδομάδα «καίει» χρήμα άνω των 500-600 εκατ. ευρώ. Πανδημία από την μια, οικονομική καταστροφή από την άλλη: η «σύγκρουση» επιχειρημάτων στις συσκέψεις των λοιμωξιολόγων και των ειδικών αυτή την εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά έντονη.

Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τα μέτρα στήριξης. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε παράταση δύο ημερών για τις αιτήσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής της 6ης φάσης οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 500.000. Τα 500 εκατ. ευρώ της 6ης φάσης θα καταβληθούν στις 4-5 Μαρτίου. Χθες πληρώθηκαν αποζημιώσεις σε πάνω από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα αποδοχών από ενοίκια τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και εξετάζεται από την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν λάθη μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.