"Ο Donald Tusk δεν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Πολωνίας για την επανεκλογή του"

"Ο Donald Tusk δεν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Πολωνίας για την επανεκλογή του"

Ο πολωνός πρώην πρωθυπουργός Donald Tusk δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπολογίζει στην υποστήριξη της Πολωνίας για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Ο Tusk, επί πολλά χρόνια πολιτικός αντίπαλος του Κατσίνσκι, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως είναι έτοιμος για μία δεύτερη θητεία και πως απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα ψηφίσουν για την υποψηφιότητά του την ερχόμενη εβδομάδα.

"Ο Donald Tusk είναι ένας πολιτικός που παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σε συνέντευξη Τύπου.

"Κάποιος που παραβιάζει τέτοιους κανόνες απλώς δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπολογίζει στην υποστήριξή μας – ή στη μη αντίθεσή μας", είπε ο Κατσίνσκι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Πολωνία μπορεί ακόμη και να καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Tusk.

Ο Κατσίνσκι θεωρεί πως ο Tusk είναι "ηθικά υπεύθυνος" για τον θάνατο του αδελφού του, του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία το 2010, όταν ο Tusk ήταν πρωθυπουργός.

Οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφία. Αν επανεκλεγεί, ο Tusk θα έχει έναν κρίσιμο ρόλο στις συνομιλίες για το Brexit, όταν η Βρετανία ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να καταστεί η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει την Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ