Ο D. Trump θα αποφασίσει αν η Β. Κορέα στηρίζει την τρομοκρατία

Ο D. Trump θα αποφασίσει αν η Β. Κορέα στηρίζει την τρομοκρατία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump «θα αποφασίσει στο τέλος της περιοδείας του» στην Ασία αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί και πάλι η Βόρεια Κορέα στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Το 2008 η Ουάσινγκτον είχε αφαιρέσει την Πιονγκγιάνγκ από τον κατάλογο αυτό και αν περιληφθεί και πάλι σημαίνει ότι θα επιβληθούν νέες μονομερείς κυρώσεις εναντίον της.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει στο τέλος της περιοδείας του», επεσήμανε η Sarah Huckabee Sanders, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου από το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Trump στην Κίνα.

Ο Trump έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιβληθούν ενισχυμένες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, ενώ τον Αύγουστο επικύρωσε ένα νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Ένα άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αποφασίσει σε διάστημα 90 ημερών αν η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να περιληφθεί ξανά στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία. Η απόφαση αυτή δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Η Πιονγκγιάνγκ βρισκόταν στον κατάλογο αυτό επί 20 χρόνια, από το 1988 ως το 2008, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής της στην κατάρριψη ενός νοτιοκορεάτικου αεροπλάνου το 1987 από την οποία σκοτώθηκαν 115 άνθρωποι.

Τον Οκτώβριο του 2008 επί προεδρίας George W. Bush οι ΗΠΑ απέσυραν τη Βόρεια Κορέα από τον κατάλογο αυτό, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή ελέγχου σε «όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις» της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στο Πεκίνο ως την Παρασκευή και αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping.

Νωρίτερα, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και η σύζυγός του Peng Liyuan υποδέχθηκαν το αμερικανικό προεδρικό ζεύγος, τον Donald Trump και τη σύζυγό του Melania, για απογευματινό τσάι στην Απαγορευμένη Πόλη, το Παλάτι Μουσείο του Πεκίνου. Οι δύο πρόεδροι και οι σύζυγοί τους πήραν το τσάι τους στο κτίριο Μπαογιούν στη νοτιοδυτική γωνία της Απαγορευμένης Πόλης.

Ο Xi ευχαρίστησε τους επισκέπτες του για την φιλοξενία τους στο θέρετρο Mar-a-Lago όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ τον Απρίλιο και τους ευχήθηκε ευχάριστη διαμονή στην Κίνα.

Χρησιμοποιώντας ένα τάμπλετ, ο Trump έδειξε στον Xi και την Peng βίντεο με την εγγονή του Arabella Kushner να τραγουδά στα μανδαρινικά και να απαγγέλει, μεταξύ άλλων, αρχαία κινεζικά ποιήματα. Ο Xi επαίνεσε τις ικανότητες της Arabella στην κινεζική γλώσσα, λέγοντας ότι η επίδοσή της αξίζει 'άριστα'. Η Arabella είναι ήδη μια μικρή σταρ στην Κίνα, δήλωσε ο Xi, προσθέτοντας ότι ελπίζει η εγγονή του Trump να επισκεφθεί την Κίνα στο μέλλον.

Η περιοδεία του D. Trump στην Ασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ