Ο Δ. Κάμπης απαντά για την υπόθεση του Ιράν

Ο Δ. Κάμπης απαντά για την υπόθεση του Ιράν

Σε συνέχεια του άρθρου με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ιράν και η αναφορά του Πάνου Καμμένου» λάβαμε από τον κ. Δημήτρη Κάμπη απάντηση στην οποία επισημαίνει ότι το όνομά του συνδέεται «με αναληθή γεγονότα και στοιχεία». Το εξώδικο και η απάντηση του liberal.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κάμπης σημειώνει ότι:

Η απάντηση

Από όσα αναφέρονται στο άρθρο δεν προκύπτει πρόθεση συκοφάντησης του ιδίου. Η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά απασχόλησε τον Τύπο εκτενώς κατά την περίοδο που ο ίδιος βρέθηκε στο Ιράν, όπως και όταν οι Αμερικανικές αρχές την διερευνούσαν, αποτελεί δε τμήμα μόνο του συνολικού άρθρου που δημοσιεύθηκε.

Είναι βέβαιο πως δεν είχαμε σκοπό να θίξουμε την προσωπικότητα του κ. Κάμπη. Αναδείξαμε μια υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε το 2016 το Υπουργείο Εξωτερικών. Περίοδο στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλώντας για πρώην βουλευτή του κόμματός του και για ενημέρωση που ο ίδιος είχε για μια υπόθεση που αφορούσε στο Ιράν.

Το σχετικό δημοσίευμα δεν κάνει αναφορά σε κανένα σημείο για καταδίκη του κ. Κάμπη. Και ούτε αναφέρεται σε κυρώσεις από την Ε.Ε. Περιγράφει μια υπόθεση που ξεκίνησε με την παρέμβαση των ΗΠΑ αναφορικά με το Ιράν και ολοκληρώθηκε με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2016.

Ο ίδιος ο κ. Κάμπης είχε ευχαριστήσει με δήλωσή του τόσο τον Γιώργο Τσίπρα για τη συμβολή του όσο και τον υπουργό Εξωτερικών για τις αφανείς προσπάθειές του. 'Οπως άλλωστε είχε ευχαριστήσει και τους φίλους που τον στήριξαν αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Συγκεκριμένα επιστρέφοντας στην Ελλάδα είχε δηλώσει:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω, μπροστά στα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πρώτα από όλους τους Ιρανούς φίλους που με στήριξαν σε όλη τη δοκιμασία με αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Δίχως αυτούς δεν θα ήμουν εδώ σήμερα.

Αμέσως μετά, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Πρεσβεία στην Τεχεράνη που μου παρείχε, αταλάντευτα, Προξενική Συνδρομή στη φυλακή, στα νοσοκομεία και, τέλος, επειδή μου έδωσε άσυλο όταν οι Ιρανοί φίλοι και συνεργάτες δεν μπορούσαν να με προστατεύσουν πια.

Τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για την καθοριστική του παρέμβαση, στην πιο κρίσιμη στιγμή. Από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Τσίπρα για την στράτευσή του στην υπόθεση της απελευθέρωσης μου.

Βεβαιότατα, ευχαριστώ τον κ. Υπουργό Εξωτερικών για την αφανή, όσο και ζωτική του στήριξη.

Δεν έχω σε αυτό το στάδιο, τις δυνάμεις να σας πω τίποτε περισσότερο.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας!».

Ο ίδιος ο κ. Κάμπης δεν αμφισβητεί τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται το άρθρο ούτε και την κράτησή του από τις Ιρανικές αρχές. Πράγματι εν συνεχεία αφέθη ελεύθερος αλλά παρέμεινε στην ελληνική πρεσβεία για αρκετούς μήνες έως ότου επιστρέψει στην Ελλάδα, γεγονός που επιβάρυνε την υγεία του, κάτι που επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα

Τέλος σχετικά με τη συνεργασία με ιδιώτες ή με το δημόσιο επίσης στο σχετικό δημοσίευμα δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Συμπεριελήφθησαν πληροφορίες για συναντήσεις και προσπάθειες κάποιων επιχειρηματιών να συνεργαστούν μαζί του.