Ο D. Cameron προειδοποιεί για ενδεχόμενο Brexit

Ο D. Cameron προειδοποιεί για ενδεχόμενο Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να προειδοποιήσει με τον πιο έντονο τρόπο πως ενδεχομένως θα υποστηρίξει ένα Brexit (σ.σ. έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση), αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφωνήσουν στα αιτήματα του για μεταρρυθμίσεις στην Ένωση, ανέφεραν χθες μέσα ενημέρωσης.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, που αναμένεται να δοθεί την Τρίτη στη δημοσιότητα, ο Cameron θα δώσει το περίγραμμα των αιτημάτων της Βρετανίας για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ.

Με ομιλία του την ίδια μέρα, πρόκειται να δηλώσει πως αν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία σκοπεύει να ταχθεί υπέρ ενός Brexit στη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.

"Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και αν οι ανησυχίες της Βρετανίας δεν βρουν ευήκοα ώτα - που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί - τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά αν η ΕΕ είναι κατάλληλη για μας", πρόκειται να δηλώσει ο Cameron, σύμφωνα με δημοσιεύματα. "Όπως έχω πει στο παρελθόν, δεν αποκλείω τίποτε", πρόκειται να πει.

Ενώ ο Cameron δεν έχει ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit, στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η ομιλία του - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - θα αποτελεί την πιο ισχυρή - μέχρι σήμερα - τοποθέτηση του ότι το "στάτους κβο" είναι απαράδεκτο.

Παράλληλα όμως θα επαναλάβει την επιθυμία του η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση, που αποτελεί μέλος από το 1973 και θα εκφράσει την βεβαιότητα του ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί που θα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Βρετανίας και των εταίρων της.

Επιπρόσθετα θα μεταφέρει και ένα ισχυρό μήνυμα και προς τους υποστηρικτές ενός Brexit και προς όσους επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης.

"Εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ με κάθε κόστος, χρειάζεται να εξηγήσουν γιατί η Βρετανία πρέπει να αποδεχτεί το στάτους κβο. Έχω εκφράσει την ξεκάθαρη άποψη ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα σε αυτό", πρόκειται να τονίσει.

"Όσοι πιστεύουν στην έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, χρειάζεται να σκεφτούν τις επιπτώσεις ενός Brexit. Τι θα επιφέρει στην οικονομική μας ασφάλεια η έξοδος από την ΕΕ;"

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, αλλά ότι κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στο "Ναι στην ΕΕ" και στο "Όχι".

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ