Νικ Λαρυγγάκης στο Liberal: Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει την ανοχή - Ήρθε η ώρα σκληρών κυρώσεων

Νικ Λαρυγγάκης στο Liberal: Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει την ανοχή - Ήρθε η ώρα σκληρών κυρώσεων

«Σαφείς και ξεκάθαρες» συνέπειες ζητά ο πρόεδρος του American Hellenic Institute, Νικ Λαρυγγάκης, ο οποίος μιλώντας στο Liberal τονίζει πως «δεν γίνεται να μείνουν στα λόγια οι κυρώσεις» καθώς και ότι «δεν γίνεται οι ΗΠΑ να ανέχονται το μπούλινγκ που κάνει ο Ερντογάν σε αρκετές χώρες». «Η στάση του Τούρκου Προέδρου έρχεται για μία ακόμη φορά σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΗΙ «υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση των Ελληνοαμερικανών, που έχει ως αποτέλεσμα στα κέντρα λήψεων αποφάσεων της Ουάσινγκτον, να έχουν αλλάξει οι ισορροπίες υπέρ των ελληνικών συμφερόντων». «Η Ένωσή μας ήδη έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με τις κινήσεις του Ερντογάν στα Βαρώσια» τονίζει στο Liberal υπογραμμίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαράδεκτη και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη διεθνή νομοθεσία».

Γι' αυτό, επισημαίνει «ζητάμε τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της πολιτικής που υιοθετεί ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κύπρο, αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια οι κυρώσεις, αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες συνέπειες. Δεν γίνεται οι ΗΠΑ να ανέχονται το μπούλινγκ που κάνει ο Ερντογάν σε αρκετές χώρες. Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και σαφές» αναφέρει και δηλώνει ότι:

«Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από την ανοχή και τις διαπραγματεύσεις. Ήρθε η ώρα να υπάρξει σκληρή απάντηση του διεθνούς παράγοντα στις τουρκικές προκλήσεις»

Σύμφωνα με τον κ. Λαρυγγάκη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είναι συνεργάσιμος, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που  «είναι προς όφελος των ΗΠΑ και της Ελλάδας», όπως τονίζει, αναδεικνύοντας και την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών που το τελευταίο διάστημα δείχνουν να έχουν ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό.

Το American Hellenic Institute ιδρύθηκε το 1974 και σε συνεργασία με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές και άλλους παράγοντες στην Ουάσινγκτον πιέζει προς την κατεύθυνση λήψης σημαντικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Μάλιστα με το που άρχισαν οι προκλήσεις απεστάλη επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως επίσης επιστολή έχει ήδη σταλεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν.

Άλλωστε και επί κυβερνήσεως Τραμπ το Ινστιτούτο άσκησε πιέσεις αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας, ζητώντας «την τήρηση του κράτους δικαίου, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο» όπως σημείωνε στις αρχές του 2020 στην επιστολή προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Επιστολή που εστάλη λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.