Newsweek: Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Κίεβο θα καταληφθεί μέσα σε 96 ώρες

Newsweek: Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Κίεβο θα καταληφθεί μέσα σε 96 ώρες

Θέμα ημερών και συγκεκριμένα 96 ωρών να καταληφθεί το Κίεβο από τις ρωσικές δυνάμεις και εν συνεχεία μέσα σε μια εβδομάδα να ακολουθήσει η ηγεσία της Ουκρανίας, εκτιμούν ειδικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, σημειώνοντας πως στόχος του Πούτιν είναι να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις για να τις αναγκάσει να παραδοθούν ή να καταστραφούν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, οι ειδικοί, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας θεωρούν ότι η αντίσταση της Ουκρανίας θα καμφθεί σύντομα από τις εισερχόμενες ρωσικές δυνάμεις εντός των ημερών, ενώ σημειώνουν πως οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας κατά της ουκρανικής κυβέρνησης και των στρατιωτικών βάσεων, σε συνδυασμό με αναφορές για το χερσαίο προσωπικό που επιδιώκει να καταλάβει στρατηγικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνόμπιλ, φάνηκε να είναι μόνο η αρχική φάση μιας πιο ολοκληρωμένης χερσαίας εκστρατείας.

«Αφού τελειώσουν οι αεροπορικές επιθέσεις και ο βομβαρδισμός και αρχίσει πραγματικά ο χερσαίος πόλεμος, νομίζω ότι το Κίεβο πέφτει σε λίγες μόνο ημέρες», δήλωσε ένας ακόμη πρώην ανώτερος αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ στο Newsweek, επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ο στρατός μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, «αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ».

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με εκτενή εμπειρία σε σχέση με τη Ρωσία, αναφέρει το Newsweek. Σημειώνει δε ότι πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου, η οποία επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, συμφώνησε με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Κίεβο θα μπορούσε να περικυκλωθεί εντός 96 ωρών, αλλά δεν πίστευαν ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι θα κατέρρεε, όπως ανέφερε.

Ένας διπλωματικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος επίσης δεν ήθελε να κατονομαστεί είπε στο Newsweek για την αξιολόγηση των ΗΠΑ: «Η προσωπική μου άποψη δυστυχώς είναι αρνητική και νομίζω ότι οι πρώτες 24 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες».

Μια δήλωση του Μιχαΐλο Ποντόλιακ, συμβούλου του προεδρικού επιτελείου της Ουκρανίας, περιέγραφε τους στόχους της Μόσχας και την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια σε μεγάλες πόλεις.

«Το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας πιστεύει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει δύο τακτικούς στόχους – να καταλάβει εδάφη και να επιτεθεί στη νόμιμη πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας προκειμένου να εξαπλωθεί το χάος και να εγκατασταθεί μια μαριονέτα κυβέρνηση που θα υπέγραφε μια ειρηνευτική συμφωνία για τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.  είπε ο Ποντόλιακ.

«Ο εχθρός προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει [την] κατάσταση στις μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα στο Χάρκοβο και το Κίεβο. Υπάρχει πιθανότητα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις» ανέφερε.

Διαβάστε Περισσότερα