Νέος υγειονομικός κίνδυνος: Επιδημική έξαρση του ιού Μάρμπουργκ
ΠΟΥ

Νέος υγειονομικός κίνδυνος: Επιδημική έξαρση του ιού Μάρμπουργκ

Με τη σφραγίδα του ινστιτούτου Παστέρ της Σενεγάλης, ερευνητικού κέντρου που είναι συνεργαζόμενος φορέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται η επιβεβαίωση της πρώτης επιδημικής έξαρσης του ιού Μάρμπουργκ στην Γκάνα μετά από κάποιες σποραδικές εμφανίσεις του στο παρελθόν.

Τα δύο δείγματα που αναλύθηκαν για επιβεβαίωση στο Ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης προέρχονται από δύο ασθενείς από την επαρχία του νότιου Ασάντι στην Γκάνα οι οποίοι έχουν πλέον αποβιώσει και δεν είχαν σχέση μεταξύ τους.

Το ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Μεμόριαλ Noguchi της Γκάνα στο οποίο είχαν πρωτοαποσταλεί τα δύο δείγματα που λήφθηκαν από τους νεκρούς ασθενείς. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε 26χρονο άντρα ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο την 26η Ιουνίου και πέθανε μία μέρα μετά, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορούσε άντρα 51 ετών ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο την 28η Ιουνίου και πέθανε λίγη ώρα μετά.

Και οι δύο ασθενείς είχαν προσβληθεί από τον ιό Μάρμπουργκ ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, με τη λοίμωξη να εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα: διάρροια, πολύ υψηλό πυρετό, ναυτία, εμετό και κατάπτωση. Οι δύο νοσούντες που δεν βρέθηκε να έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους αναζήτησαν ιατρική φροντίδα και απεβίωσαν λίγο μετά. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει μία ομάδα διερεύνησης που έχει αποσταλεί στην επαρχία Ασάντι και συνεργάζεται στενά με τις αρχές Δημόσιας υγείας της Γκάνα προκειμένου να προειδοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών για τους κινδύνους της λοίμωξης  και να οργανώσουν  ομάδες αντιμετώπισης ενδεχόμενων  υγειονομικών κρίσεων.

Σε ό,τι αφορά τους δύο νεκρούς ασθενείς, έχουν βρεθεί μέσω της ιχνηλάτησης 90 επαφές τους μέσα στην κοινότητα καθώς και επαγγελματίες υγείας που βρίσκονταν στα νοσοκομεία όπου αναζήτησαν περίθαλψη οι δύο ασθενείς και όλες οι επαφές παραμένουν διαρκώς υπό στενή παρακολούθηση. 

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι «ξαδερφάκι» του ιού Έμπολα και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως και ο Έμπολα. Πρόκειται για έναν πολύ μολυσματικό ιό και η νόσος από τον ιό Μάρμπουργκ μεταδίδεται στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες -είναι δηλαδή μία ακόμα ζωονόσος απ’ αυτές που τα τελευταία χρόνια μας έχουν προβληματίσει πολύ και θα μας προβληματίσουν και άλλο στο μέλλον!

 Είναι, δε, η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη ζωονόσος ανιχνεύεται στη Δυτική Αφρική,  η Γουινέα είχε επιβεβαιώσει ένα κρούσμα στις 16 Σεπτεμβρίου  του 2021 κηρύσσοντας επιδημική έξαρση του ιού Μάρμπουργκ 5 εβδομάδες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος. 

Θα πρέπει εδώ να εξηγήσουμε ότι σε αυτές  τις  περιπτώσεις και μόνο με ένα κρούσμα ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ανακηρύσσει επιδημική έξαρση γιατί πρόκειται για νοσήματα τα οποία είναι πολύ μεταδοτικά και πολύ επικίνδυνα. Προηγούμενες σποραδικές εμφανίσεις του ιού Μάρμπουργκ  στην Αφρική έχουν αναφερθεί στην Ανγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.

Στη δεδομένη συγκυρία ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ο πρωί έχει εκδώσει συναγερμό για τις γειτονικές χώρες ώστε να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε επιφυλακή.

Τα χαρακτηριστικά του

 Ο ιός  Μάρμπουργκ μεταδίδεται στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες και στην κοινότητα με ανταλλαγή/ επαφή με σωματικά υγρά των μολυσμένων ασθενών αλλά και από επιφάνειες και υλικά που έχουν πιάσει οι μολυσμένοι ασθενείς. Η ασθένεια ξεκινά απότομα και εξελίσσεται ραγδαία με πολύ υψηλό πυρετό, δυνατό πονοκέφαλο και καχεξία.

Η πλειονότητα των ασθενών αναπτύσσει σοβαρά αιμορραγικά συμπτώματα σε διάστημα επτά ημερών από τη μόλυνση. Η θνησιμότητα στη συγκεκριμένη νόσο κυμαίνεται από 24% έως 88% και εξαρτάται από παράγοντες όπως το στέλεχος του ιού που είναι υπεύθυνο για τη μόλυνση αλλά και η ποιότητα της περίθαλψης που λαμβάνουν οι ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση δεν υπάρχουν εμβόλια για τον ιό ούτε στοχευμένες αντιικές θεραπείες. Το υπάρχον οπλοστάσιο περιλαμβάνει καταρχάς συστηματική ενυδάτωση του ασθενούς είτε από το στόμα με τη λήψη υγρών ή ενδοφλέβια και αντιμετώπιση των άλλων συμπτωμάτων δηλαδή του πυρετού και του πονοκεφάλου με αντιπυρετικά/αναλγητικά.

Με τη λήψη αυτών των συμπτωματικών αγωγών βελτιώνεται η θνησιμότητα. Επίσης, είναι υπό διερεύνηση ανοσοθεραπείες, φαρμακευτικές αγωγές, θεραπείες με πλάσμα αίματος και υποψήφια εμβόλια για την αντιμετώπιση της λοίμωξης του ιού Μάρμπουργκ.

Ωστόσο, τα υποψήφια εμβόλια που «τρέχουν» σε δοκιμές είναι ακόμα στη φάση Φ1 των προκαταρκτικών κλινικών μελετών.