Nέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ o κ. Α. Αναστασάκος

Nέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ o κ. Α. Αναστασάκος

Με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο διορισμός του ταξίαρχου Αναστάσιου Αναστασάκου στη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν παρών ενώ το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε και το ΚΚΕ ψήφισε λευκό.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για αιφνιδιαστική, περίεργη και ύποπτη την αντικατάσταση του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Υπηρεσίας Σταύρου Σταυρόπουλου συνδέοντας το με το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση για τις καταγγελίες που έχει κάνει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης.

«Η επιλογή του ταξίαρχου Αναστασίου Αναστασάκου, για τη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε σχέση με την αποτελεσματικότητα και ο χρόνος που έγινε, είχε σχέση με την προώθηση της δουλειάς μας. Είναι λάθος να συσχετίζουμε το τι γράφουν τα ΜΜΕ με την πραγματικότητα προτού διαπιστώσουμε τι ισχύει. Προτείνεται ο κ. Αναστασάκος γιατί συγκεντρώνει σε απόλυτο βαθμό τα απαραίτητα προσόντα για αναβάθμιση της Υπηρεσίας», αντέτεινε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί, ο κ. Τόσκας απάντησε:

««Η θητεία του κ. Σταυρόπουλου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχημένη. Περίμενα όμως από τον κ. Σταυρόπουλο να είχε διευθετήσει περισσότερες υποθέσεις και να είναι πιο αποτελεσματικός. Δεν έχω μάθει να μηδενίζω τους ανθρώπους. Κοιτάζω για τους καλύτερους. Το επεισόδιο στο Σύνταγμα κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου γιατί δεν το διερεύνησε σε επίπεδο διοικητικής εξέτασης; Ο κ. Σταυρόπουλος ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων». Και ο κ. Τόσκας συνέχισε να αιτιολογεί την απόφασή του για την αντικατάσταση του κ. Σταυρόπουλου, λέγοντας:

«Την πρώτη μέρα που ανέλαβα ζήτησα να ενημερωθώ για τον ξυλοδαρμό στα Εξάρχεια. Τι έγινε; Μετά από πολλές πιέσεις στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων μου φέρανε μια προκαταρκτική εξέταση ανυπόγραφη με συνημμένα τρεις ιατρικές γνωματεύσεις. Νοοτροπία κουκουλωμάτων, δεν θα ανεχθώ».

Ο κ Τόσκας, ανέφερε ακόμα ότι είναι λάθος ο συσχετισμός της πραγματικότητας με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, προτού, όπως είπε, διαπιστωθεί τι ισχύει στην πραγματικότητα, ενώ διευκρίνισε ότι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν σήμερα ο ίδιος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, δεν ήταν κατά του κ. Πανούση αλλά κατά παντός υπευθύνου.

Φραστικό επεισόδιο μεταξύ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ένταση προκλήθηκε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα κάνουνε σόου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.

«Καταλαβαίνω ότι είναι ανοικτές οι κάμερες. Καλώ όλους να συγκρατηθούμε. Η αναζήτηση της τηλεοπτικής κάμερας δεν περιποιεί τιμή σε κανένα», ανέφερε η κ. Καββαδία.

«Δεν δέχομαι μαθήματα για κάμερες από την κυρία που έγινε βουλευτής από τις κάμερες», αντέδρασε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη ενώ έντονη ήταν και η διαμαρτυρία τόσο του Κώστα Τζαβάρα όσων και άλλων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τόνισαν ότι τους προσβάλλουν αυτά που λέει η κ. Καββαδία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναγκάστηκε να διακόψει για λίγο την συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.