Νέο κύμα κορονοϊού - Πιέσεις στο ΕΣΥ, πότε αναμένεται κορύφωση

Νέο κύμα κορονοϊού - Πιέσεις στο ΕΣΥ, πότε αναμένεται κορύφωση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα του κορονοϊού με τους καθηγητές να απευθύνουν για ακόμα μία φορά προειοδοποίηση, καθώς αρχίζουν οι πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ η κορύφωση αναμένεται στο δεύτερο μισό του Ιουλίου.

Η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπέρασε το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο, εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας σήμερα, Δευτέρα το πρωί στον ΑΝΤ1.

Στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων, εκτιμά από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δέικτες της πανδημίας.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν και αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Έπειτα σημείωσε πως θα υπάρξει φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

Μάλιστα πρότεινε και τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Παγώνη: Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε 

Για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε λόγο  η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια νον κόβιντ αρχίσαμε να τα κάνουμε κόβιντ. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών κόβιντ. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές», ανέφερε.