Νέο φιάσκο για τον Trump στην προσπάθεια κατάργησης του Obamacare

Νέο φιάσκο για τον Trump στην προσπάθεια κατάργησης του Obamacare

Ναυάγησε εκ νέου χθες η προσπάθεια του Donald Trump να καταργήσει τον περίφημο νόμο Obamacare για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, που διασφαλίζει στοιχειώδεις παροχές σε περίπου 20 εκατ. Αμερικανούς. Η πρόταση του προέδρου δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, καθώς δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει την ομόφωνη στήριξη των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, την οποία το κόμμα ελέγχει με ισχνή πλειοψηφία (52-48), καθώς τουλάχιστον τρεις από αυτούς (οι John MacCain, Rand Paul και Susan Collins) είχαν ανακοινώσει από την Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να την υπερψηφίσουν. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Trump -ο οποίος είχε ανάγει την κατάργηση του Obamacare σε μία από τις «σημαίες» της προεκλογικής του εκστρατείας- δήλωσε απογοητευμένος από «συγκεκριμένους θεωρούμενους Ρεπουμπλικάνους». «Είναι θλιβερό», είχε δηλώσει νωρίτερα σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο στην Αλαμπάμα, υπενθυμίζοντας ότι τα κομματικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων του υπόσχονταν ότι θα είχε ένα νομοσχέδιο στο γραφείο του για την κατάργηση του Obamacare «την πρώτη μέρα» της θητείας του. Επιτέθηκε ιδίως στον MacCain, το «όχι» του οποίου είχε ήδη καταρρίψει μια πρώτη νομοθετική απόπειρα τον Ιούλιο: «Ο MacCain έδωσε ένα αληθινό χαστούκι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Χωρίς αυτόν θα είχαμε ήδη τη μεταρρύθμισή μας», σημείωσε

Αργότερα, ο Trump δήλωσε ότι δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να καταργήσει τον νόμο του προκατόχου του -«αυτό θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους ταξιδεύοντας προς τη Νέα Υόρκη. 

Πάντως, στελέχη του κόμματος παραδέχονται ότι τα εμπόδια θα είναι σχεδόν ανυπέρβλητα μετά την Κυριακή, οπότε και εκπνέουν οι ειδικοί κανόνες που ισχύουν και επιτρέπουν στους Ρεπουμπλικάνους να περνούν νομοθεσία για την υγεία χωρίς τη στήριξη των Δημοκρατικών. «Πρακτικά, ξεμείναμε από χρόνο», δήλωσε ο γερουσιαστής Ron Johnson, εκ των εισηγητών του νέου νομοσχεδίου.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί δήλωσαν πως έχει έρθει πλέον η ώρα για τους Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν μαζί τους προκειμένου να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα.