Νεκροί 14 πρόσφυγες σε ναυάγιο στα τουρκικά παράλια

Νεκροί 14 πρόσφυγες σε ναυάγιο στα τουρκικά παράλια

Δεκατέσσερις μετανάστες, ανάμεσά τους επτά παιδιά, βρέθηκαν πνιγμένοι νωρίς σήμερα το πρωί στ'' ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του ναυαγίου του σκάφους στο οποίο επέβαιναν που κατευθυνόταν στη Λέσβο, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Είκοσι επτά ακόμη άνθρωποι, η εθνικότητα των οποίων δεν είναι γνωστή, διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η τουρκική ακτοφυλακή, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό άλλων επιζώντων.

Η Τουρκία, που φιλοξενεί επίσημα 2,2 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, αποτελεί το σύνηθες σημείο αναχώρησης πολλών μεταναστών, που ταξιδεύουν δια θαλάσσης σε επικίνδυνες συνθήκες με προορισμό τα ελληνικά νησιά, καθώς αυτά είναι σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την αρχή του έτους, οι αφίξεις δια θαλάσσης στην Ελλάδα ανήλθαν στις 580.125, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Συνολικά περισσότεροι από 454 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι το πρώτο δεκάμηνο του 2015 κατά τον διάπλου του Αιγαίου Πελάγους μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με απολογισμό της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Βαλέτα της Μάλτας, 60 ευρωπαίοι και αφρικανοί ηγέτες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της μεταναστευτικής ροής από την Αφρική, από την οποία προέρχονται επίσης πολλοί μετανάστες που προστίθενται στους πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ