Νέα μέτρα στο τραπέζι - Το σχέδιο των ειδικών για να «φρενάρουν» την πανδημία

Νέα μέτρα στο τραπέζι - Το σχέδιο των ειδικών για να «φρενάρουν» την πανδημία

Νέα μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί με σκοπό να «φρενάρουν» την πανδημία του κορονοϊού, ενόψει της κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη ή μεθαύριο Τετάρτη.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης εξακολουθούν να εστιάζουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, χωρίς να αποκλείεται να επιβληθεί ολικό lockdown για ανεμβολίαστους, όπως στην Αυστρία. Τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό ανάχωμα και πυκνώνουν τις εκκλήσεις για την πρώτη, αλλά και την τρίτη δόση.

Πάντως, μήνυμα πως δεν θα υπάρξουν καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας - καθώς αυτό θα ήταν άδικο για όσους έχουν εμβολιαστεί- έστειλε και χθες Κυριακή, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης με συνέντευξή του στο Έθνος.

«Θα πάρουμε κάθε μέτρο για ανεμβολίαστους»

 

«Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN. Τόνισε πως στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς.

«Η κυβέρνηση συζητά αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίαστους. Αυτά θα συζητηθούν και στην επιτροπή των ειδικών που θα γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη», τόνισε ο Θ. Πλεύρης προσθέτοντας πως «παρακολουθούμε τα κρούσματα που θα έρθουν. Παρά την αύξηση, υπάρχουν κάποια πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς φαίνεται πως τα κρούσματα εμφανίζουν σταθεροποίηση. Ωστόσο, χρειάζεται παρακολούθηση», ανέφερε ο υπουργός.

Αυστρία, Γαλλία και Ισραήλ

 

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα στην Αυστρία, οι μη εμβολιασμένοι θα κυκλοφορούν μόνο προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους, να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να αθληθούν, επειδή χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή για να εμβολιαστούν.

Οι ειδικοί εξετάζουν και αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνουν χώρες όπως η Γαλλία αλλά και το Ισραήλ, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα. 

Υποχρεωτικότητα τρίτης δόσης;

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση  εξετάζει το μέτρο της υποχρεωτικότητας της ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65. Πρόκειται για μέτρο που έχει υιοθετηθεί στη Γαλλία και έτσι εξετάζονται τρόποι για το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο MEGA σημείωσε σχετικά: «Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση.

Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα.

Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

«Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την τρίτη δόση. Για την τρίτη δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην τρίτη δόση είναι ενθαρρυντική», πρόσθεσε.