Νέα εσωκομματικά προβλήματα για την κυβέρνηση D. Trump

Νέα εσωκομματικά προβλήματα για την κυβέρνηση D. Trump

Μετά από τις αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ κατά τους τελευταίους μήνες, για το ενδεχόμενο απόλυσης του ειδικού ανακριτή Robert Mueller από τον πρόεδρο Donald Trump, τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ενοχλημένος με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Rod Rosenstein, μεταδίδει το CNN.

Ο πρόεδρος Trump φέρεται να είναι ενοχλημένος κατά τις τελευταίες εβδομάδες από τον Rosenstein που έχει την πολιτική ευθύνη για την διεξαγωγή της έρευνας του Mueller για την Ρωσία, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν. Σύμφωνα με δύο από τις πηγές αυτές, ο Trump έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Rosenstein. Μία πηγή δηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε σχόλια για τον υφυπουργό του, λέγοντας «ας τον απολύσουμε, ας τον ξεφορτωθούμε», πριν την επέμβαση των συμβούλων του, που τον έπεισαν ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι καλή ιδέα.

Η πρώτη χρονιά της παραμονής του προέδρου Trump στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίστηκε από την προκατάληψη που τον διακατέχει γύρω από την διεξαγωγή της έρευνας για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, την οποία έχει χαρακτηρίσει δημοσίως ως ένα πολιτικό «κυνήγι μαγισσών». Παράλληλα, έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες για σκέψεις και προσπάθειες άμεσου τερματισμού της έρευνας.

Μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Jeff Sessions από την αναφερόμενη έρευνα, ο Trump προχώρησε στην αιφνιδιαστική απόλυση του (πρώην) διευθυντή του FBI, James Comey. Ο Trump φέρεται να είχε ζητήσει από τον Comey την πίστη στο πρόσωπό του, αλλά και τον τερματισμό της έρευνας γύρω από τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Michael Flynn, όπως υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής του FBI.

Η αποπομπή του Comey οδήγησε στον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα τον Μάιο του 2017, ενώ η εξέλιξη αυτή, εξακολουθεί να ενοχλεί τον Αμερικανό πρόεδρο. Παρά το γεγονός ότι στο επίκεντρο της κριτικής του Trump, αλλά και του θυμού του, βρίσκονταν ο Sessions, από τον Ιούνιο και μετά, έστρεψε την κριτική του κατά του Mueller ζητώντας την απόλυσή του, σύμφωνα με δήλωση πηγής στο CNN και μετά από αρχική αναφορά της εφημερίδας «The New York Times». Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Don Magan αρνήθηκε να δώσει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την απόλυση του Mueller, καθώς δεν συμφωνούσε με το σκεπτικό του προέδρου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καλή διάθεση την Παρασκευή το πρωί, προετοιμάζοντας τις δηλώσεις του στο Νταβός, σύμφωνα με πηγή που συνεργάστηκε μαζί του. Κατά την διάρκεια αυτής της συνεργασίας δεν υπήρξε κάποια ένδειξη άγχους ή νευρικότητας του Trump για ενδεχόμενη απόλυση του Mueller, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, το άκουσμα του ονόματος του Mueller προκαλεί συχνά νευρικότητα στον Trump, που θεωρεί ότι ο Rosenstein είναι ίδιος στις προθέσεις, με τον ειδικό ανακριτή, σύμφωνα με μία πηγή.

Σε ερώτηση για σχολιασμό των εξελίξεων, ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ty Cobb είπε σε δήλωσή του «Δεν πρόκειται για σύμπτωση όταν υπάρχει μία σειρά από κατασκευασμένες ειδήσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας, γύρω από από υποτιθέμενη προκατάληψη και διαφθορά. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τον ειδικό ανακριτή, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόθεση μη συνέχισης αυτής της συνεργασίας».

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η έρευνα Mueller επικεντρώνει την προσοχή της σε ζητήματα που σχετίζονται με τις απολύσεις του Flynn και του Comey, όπως επίσης και με την άσκηση πιέσεων στον Σέσιονς.

Σύμφωνα με μία πηγή, τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος Trump και οι δικηγόροι του συζητούσαν για το αν θα έπρεπε να δημιουργήσουν θέμα για ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων γύρω από τον Mueller. Δημοσίευμα των «Times» που επικαλούνταν δύο πηγές, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον Trump υπήρχε πρόβλημα εκπροσώπησης συμφερόντων βασισμένο στην διαμάχη που είχε ο Mueller με μία από τις λέσχες γκολφ που διαθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος και γύρω από το οικονομικό κόστος της συνδρομής. Επίσης, ο ειδικός ανακριτής δούλευε στην ίδια νομική εταιρία που εκπροσωπούσε τον γαμπρό του Trump, Jared Kushner, ενώ ο Mueller συμμετείχε σε συνέντευξη για την θέση του διευθυντή του FBI, μία ημέρα πριν από την ανάθεση στον ίδιο, των καθηκόντων του ειδικού ανακριτή.

Μία πηγή δήλωσε στο CNN, ότι ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Trump ήθελε να απολύσει τον Mueller ήταν η εντύπωσή του, πως ο ειδικός ανακριτής ήταν στενός φίλος με τον Comey. Οι δύο άντρες είχαν επαγγελματικές σχέσεις.

Σχετικά με τον Μαγκάν, ήταν ήδη ενοχλημένος με τον πρόεδρο Trump και είχε απειλήσει να παραιτηθεί με αφορμή μια σειρά από ζητήματα που είχαν προκύψει. Μεταξύ αυτών και οι επιλογές των δικηγόρων για την συγκρότηση της ομάδας νομικής υπεράσπισης του Trump, αλλά και του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων. Ωστόσο, η πίεση που υπήρχε τον περασμένο Ιούνιο γύρω από το ενδεχόμενο απόλυσης του Mueller, οδήγησε τον Μαγκάν ν' απειλήσει ότι θα παραιτηθεί, ενώ είχε μαζέψει και κάποια από το προσωπικά του αντικείμενα σε κουτιά, σύμφωνα με δύο πηγές που έλαβαν γνώση της κατάστασης.

Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Magan, δίνουν έμφαση στην δέσμευσή του, για την παραμονή του στον Λευκό Οίκο, ενώ οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις του Trump μετά την επιστροφή του από το Νταβός, στην Ουάσινγκτον.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η κατάθεση του πρώην στρατηγιστή του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, στην ομάδα έρευνας του Mueller, σχετικά με τις απολύσεις του Flynn και του Comey, δήλωσαν άνθρωποι που έχουν λάβει γνώση για την πορεία των εξελίξεων.

Σε γενικότερο επίπεδο, ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Trump ή στελέχη του Λευκού Οίκου, με αφορμή την αποπομπή του Comey. Παράλληλα, ο Mueller έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της απόφασης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Για την ίδια υπόθεση, διενεργούν έρευνες τρεις επιτροπές του Κογκρέσου (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP