Νέα επίθεση της Τουρκίας κατά της ΕΕ για στήριξη της τρομοκρατίας

Νέα επίθεση της Τουρκίας κατά της ΕΕ για στήριξη της τρομοκρατίας

Αντιφατικές ήταν οι δηλώσεις και τα μηνύματα του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γίλντιριμ, ο οποίος επιτέθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες – πλην της Ισπανίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη – κατηγορώντας τες ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία και συγκεκριμένα την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Άγκυρα περιμένει 60 χρόνια για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο «ιδεολογικοί» λόγοι των Ευρωπαίων δεν την αφήνουν.

Ακόμη, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για ότι «δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους» απέναντι στην Τουρκία ως προς την προσφυγική κρίση.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, ο Μπ. Γίλντιριμ επέκρινε τις «ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ισπανία» για υποστήριξη της οργάνωσης FETO, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκιουλέν.

«Δυστυχώς, προσφέρουν απίστευτο χώρο για την αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση FETO και αυτό λυπεί την Τουρκία», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Nueva Economic Forum της Μαδρίτης.

«Η Ισπανία μπορεί καλύτερα απ'' όλη την ΕΕ να καταλάβει την Τουρκία. Η Τουρκία από την άλλη καταλαβαίνει την Ισπανία. Γιατί; Επειδή τόσο η Τουρκία όσο και η Ισπανία έχουν υποφέρει πολύ από την τρομοκρατία όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζουμε τι σημαίνει τρομοκρατία για μια χώρα. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν τα μικρόβια που καταναλώνουν συνεχώς την ενέργεια μιας χώρας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όμως, ο Γίλντιριμ δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένη στο στόχο να γίνει μέλος της ΕΕ και οι καλές σχέσεις που έχει με τη Ρωσία «δεν αποτελούν εναλλακτική λύση της Ευρώπης».

«Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε από μια χώρα που περιμένει την ένταξη στην ΕΕ για περισσότερα από 60 χρόνια. Όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά από μας έχουν ήδη γίνει μέλη. Υπάρχει ιδεολογική προσέγγιση όσον αφορά στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός περιέγραψε τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας ως «ουσιώδεις για την ασφάλεια της Ευρώπης» και δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να αποκλείει τη Ρωσία».