Νέα επιδημική έξαρση του ιού Έμπολα στο Κονγκό

Νέα επιδημική έξαρση του ιού Έμπολα στο Κονγκό

Οι αρχές Δημόσιας Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετά την εξονυχιστική διερεύνηση ενός ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα, λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού για το συγκεκριμένο φονικό αιμορραγικό ιό, επιβεβαίωσαν την επανεμφάνιση του Έμπολα στη χώρα, καταγράφοντας νέα επιδημική έξαρση κι ενημερώνοντας σχετικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το ύποπτο κρούσμα, που πλέον επιβεβαιώθηκε πως οφείλεται σε προσβολή από τον ιό Έμπολα καταγράφηκε στην ανατολική επαρχία του βόρειου Kivu και το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών του Κονγκό διεξήγαγε αναλύσεις από τα δείγματα που λήφθηκαν από θανόντα ασθενή. Πρόκειται για μια γυναίκα 46 χρονών, η οποία πέθανε στις 15 Αυγούστου στην πόλη Beni. Η ασθενής είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Beni Referral Hospital όπου είχε λάβει ιατρική φροντίδα για άλλα προβλήματα υγείας, όμως στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα τα οποία είναι συναφή σε προσβολή από τον ιό Έμπολα. 

Τα δύο γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Βιομετρικών Ερευνών του Κονγκό στις πόλεις Beni και Goma επιβεβαίωσαν την ταυτοποίηση του ιού Έμπολα στα δείγματα που λήφθηκαν από τη θανόντα ασθενή. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το στέλεχος του ιού Έμπολα που ανιχνεύθηκε σχετίζεται γονιδιακά με τα στελέχη που προκάλεσαν τις πιο μακροχρόνιες επιδημικές εξάρσεις από το 2018 έως και το 2020 στις επαρχίες Βόρειο Kivu και Ituri.  

«Οι επανεμφανίσεις του ιού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό γίνονται πιο συχνές κι αυτό είναι ανησυχητικό. Ωστόσο οι αρχές Δημόσιας Υγείας στο Βόρειο Kivu κατάφεραν να σταματήσουν τις αναζωπυρώσεις του Έμπολα και η εμπειρία που χτίζεται με τον χρόνο βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της διασποράς», επισημαίνει ο Δρ. Matshidiso Moeti, τοπικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική. 

Το προσωπικό της τοπικής Οργάνωσης του ΠΟΥ στο Κονγκό κατάφερε να εντοπίσει 160 επαφές της θανούσης και η υγεία τους παρακολουθείται συστηματικά. Επίσης διεξάγονται έρευνες για το κατά πόσο η αποβιώσασα ασθενής ήταν εμβολιασμένη έναντι του Έμπολα.  Στο Κονγκό υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα 1000 δόσεων του εμβολίου rVSV-ZEBOV έναντι του ιού Έμπολα και 200 δόσεις από αυτές θα σταλούν άμεσα στην πόλη Beni όπου καταγράφηκε το νέο κρούσμα.

Οι δόσεις θα παραληφθούν εντός της εβδομάδος και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα δακτύλιοι εμβολιασμού, πρώτα των επαφών της θανούσης και στη συνέχεια των επαφών των επαφών. Η τελευταία επιδημική έξαρση του Έμπολα στην πόλη Beni τέθηκε υπό έλεγχο στις 16 Δεκεμβρίου του 2021, και στη διάρκεια της είχαν καταγραφεί 11 κρούσματα και 6 θάνατοι. Εκτός από τον Έμπολα, στην Αφρική καταγράφηκαν πρόσφατα και δυο κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ, που είναι «ξαδελφάκι» του Έμπολα και ανήκει κι αυτός στην επικίνδυνη οικογένεια των ιών που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό και έχουν θνητότητα άνω του 30-40%.