Νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου φέρεται να ετοιμάζει η Β. Κορέα

Νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου φέρεται να ετοιμάζει η Β. Κορέα

Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ φέρεται να ετοιμάζει να εκτοξεύσει δοκιμαστικά έναν ακόμη διηπειρωτικό πύραυλο, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην φωτιά της έντασης που επικρατεί στην περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στους βουλευτές της Νοτίου Κορέας ο Chang Kyung-soo, επικεφαλής του γραφείου σχεδιασμού του υπουργείου Άμυνας της χώρας, τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες πληροφοριών οδηγούν προς αυτό το συμπέρασμα -χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε και χρονοδιάγραμμα για την εκτόξευση.

Στο μεταξύ, η Σεούλ εκτιμά ότι η ισχύς της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από την Πιονγκγιάνγκ ανέρχεται σε 50 κιλοτόνους. Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βομβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες τη Βόρεια Κορέα ότι θα υπάρξει «μαζική στρατιωτική απάντηση που θα είναι αποτελεσματική και σαρωτική» εάν απειληθούν η χώρα και οι σύμμαχοί τους. 

Νωρίς το πρωί, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν ασκήσεις ως αντίδραση στην νέα πρόκληση της Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια έθεσαν ως στόχο την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή (Κυριακή) δοκιμή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ χθες.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος χθες, μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, ο Trump διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σήμερα Δευτέρα στις 17:00 ώρα Ελλάδας, αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Διαβάστε ακόμα:

- Συμβατικές και πυρηνικές επιλογές για τη Β. Κορέα εξετάζουν οι ΗΠΑ, με νέες ασκήσεις απαντά η Σεούλ

- Παγκόσμιος εφιάλτης με τις πυρηνικές δοκιμές του Κιμ