Νέα 24ωρη απεργία της ΠΝΟ την Τρίτη

Νέα 24ωρη απεργία της ΠΝΟ την Τρίτη

Νέα 24ωρη απεργία για την Τρίτη εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, επεκτείνοντας τις κινητοποιήσεις της, αντιδρώντας στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα των πλοίων. 

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από τις 6:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας έως τις 6:00 της Τετάρτης.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω συνέχιση της απεργίας, καθώς οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Η ένωση των ακτοπλόων επανήλθε με νέα πρόταση για αύξηση 2% από την 1η Σεπτεμβρίου για δύο χρόνια κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ που ζητά αύξηση 5%.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Δεν φταίμε εμείς. Η ένωση των ακτοπλόων θα έπρεπε να έχει σκεφτεί το αίτημα μας για 5% αύξηση από τον Μάιο που είχε τεθεί και να βρει μία λύση που να ικανοποιούσε τον κόσμο της ναυτεργασίας που δίνει την ψυχή του για να δουλεύουν τα βαπόρια καλά».

«Η απεργία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας, επιβεβαιώνει τη βούληση των Ναυτεργατών να αγωνιστούν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που όχι μόνο παραμένουν καθηλωμένοι όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά έχουν διολισθήσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα λόγω των μειώσεων και των περικοπών τόσο από τις ναυτιλιακές εταιρίες όσο και από τα φοροληστρικά μέτρα όλων ως τώρα των κυβερνήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων συναντήθηκαν με στελέχη της Ένωσης των ακτοπλόων για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά δεν υπήρξε λύση. Οι ακτοπλόοι πρότειναν αύξηση 1% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και άλλο 1% από 01/06/2019, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ, που αντιπρότεινε αυξήσεις 5%.