Το ΝΑΤΟ εγκρίνει την ανάπτυξη Awacs στην εκστρατεία κατά του ISIS

Το ΝΑΤΟ εγκρίνει την ανάπτυξη Awacs στην εκστρατεία κατά του ISIS

Το ΝΑΤΟ έδωσε επί της αρχής έγκριση στο αμερικανικό αίτημα για την ανάπτυξη των αεροσκαφών παρακολούθησης Awacs στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κρατους (ISIS), ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα νατοϊκά Awacs (ιπτάμενα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης) δεν θα χρησιμοποιηθούν απευθείας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Ατλαντική Συμμαχία δεν έχει κανέναν ρόλο στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ που απαρτίζεται από 60 χώρες.

Η πρόταση συνίσταται στην ανάπτυξη των αναγνωριστικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ επάνω από το έδαφος των ΗΠΑ ώστε να απελευθερωθούν τα αμερικανικά αεροσκάφη παρακολούθησης και να είναι σε θέση να συλλέξουν πληροφορίες επάνω από τη Συρία και το Ιράκ.

Συμφωνήσαμε επί της αρχής για τη χρησιμοποίηση των αεροσκαφών παρακολούθησης Awacs του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη εθνικής αποστολής παρακολούθησης, εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

"Ανταποκριθήκαμε σε αμερικανικό αίτημα. Οι επιτελικοί του στρατιωτικού σχεδιασμού εργάζονται αυτή τη στιγμή επί των λεπτομερειών. Η απόφαση θα ενισχύσει την ικανότητα του συνασπισμού να πλήξει και να εξουδερετώσει" την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ προσφέρει στις 28 χώρες μέλη της μία κοινή δομή διοίκησης, αλλά διαθέτει λίγα ίδια στρατιωτικά μέσα. Διαθέτει ωστόσο από τη δεκαετία ''80, την εποχή του ψυχρού πολέμου, μία μονάδα Awacs με βάση τη Μονς του Βελγίου.

Η μονάδα αυτή απαρτίζεται από 20 αεροσκάφη με ικανότητες αναγνώρισης και παρακολούθησης, κυρίως του εναερίου χώρου, αλλά και της ξηράς, με ακτίνα δράσης 400 χιλιομέτρων περίπου, με στόχο την πρόληψη εν δυνάμει απειλών και τον συντονισμό της απάντησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ