Ν. Τζόουνς (ΗΠΑ): Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει ν' ακούσουν τους ψηφοφόρους

Ν. Τζόουνς (ΗΠΑ): Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει ν' ακούσουν τους ψηφοφόρους

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταγκ Τζόουνς που εκλέχθηκε πρόσφατα στην Αλαμπάμα, η οποία βρισκόταν παραδοσιακά υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι το κόμμα του θα πρέπει ν' ανατρέψει μία αντίληψη που εδραιώνεται στις ΗΠΑ ότι οι Δημοκρατικοί «δεν ακούν» τους ψηφοφόρους, μεταδίδει το ABC News.

Ο Τζόουνς νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Ρόι Μουρ σε μια ειδική εκλογική διαδικασία για την κάλυψη μιας έδρας στη Γερουσία τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο ίδιος ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή του ABC News Τζορτζ Στεφανόπουλος στην εκπομπή «This Week» αναφορικά με ποιο μήνυμα έχει για το κόμμα του και για τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν αρχές Νοεμβρίου.

«Νομίζω ότι πρόκειται για το μήνυμα που είχα στην προεκλογική μου εκστρατεία. Το ίδιο μήνυμα είχε κι ο Κόνορ Λαμπ στην προεκλογική του εκστρατεία (Πενσιλβάνια). Όπως επίσης κι ο κυβερνήτης Νόρθαμ στη Βιρτζίνια. Το μήνυμα αυτό επισημαίνει την ανάγκη να μιλάς άμεσα στους ανθρώπους για τα θέματα που τους απασχολούν σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Τζόουνς.

Ο Τζόουνς είναι πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ενώ είναι ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που εξελέγη από τη διεξαγωγή εκλογών για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα τα τελευταία 25 χρόνια. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαν οι Δημοκρατικοί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων κι έχει να κάνει με την αντίληψη του κόσμου ότι δεν τον ακούμε. Επικρατεί επίσης η αντίληψη ότι κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, επίσης, χωρίς ν' ακούμε», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Στεφανόπουλου σχετικά με διαφοροποιήσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ της πιο προοδευτικής και της μετριοπαθούς πτέρυγας στη διάρκεια της διεξαγωγής των προκριματικών εκλογικών κύκλων για την επιλογή προεδρικού υποψηφίου, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει δόση αλήθειας» στην άποψη αυτή των ενδοκομματικών διαφορών.

Ο Τζόουνς σημείωσε, ωστόσο, ότι γενικότερα οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επίσης διαιρεμένοι.

Ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους Δημοκρατικούς να διεξαγάγουν μία ανοιχτή προκριματική διαδικασία, ενώ αμέσως μετά, να ενωθούν πίσω από τον προεδρικό υποψήφιο που θα εκλέξει το κόμμα. «Η πρόκληση για τους Δημοκρατικούς είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ανοιχτούς προκριματικούς κύκλους, ενώ συμμετοχή σε αυτήν τη διαδικασία θα μπορούν να έχουν όλοι όσοι έχουν το πάθος να το πράξουν.

Στο τέλος της ημέρας αγωνιζόμαστε επειδή έχουμε έναν κοινό σκοπό που είναι να υπηρετήσουμε τον λαό αυτής της χώρας, τον λαό στις εκλογικές περιφέρειες αλλά και στις πολιτείες μας», εξήγησε.

Ο ίδιος ρωτήθηκε ακόμη «ποιο θα είναι το μήνυμα του κόμματός του αναφορικά με την οπλοκατοχή». «Είναι γεγονός ότι προκειμένου να νομοθετήσουμε και να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη θα πρέπει ν' αφήσουμε τη ρητορική των ακροδεξιών και των ακροαριστερών στην άκρη», απάντησε.

«Είναι γεγονός ότι η Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA) εκπροσωπεί αρκετά εκατομμύρια Αμερικανών που ανησυχούν για την παραβίαση της Δεύτερης Συνταγματικής Τροποποίησης. Την ίδια στιγμή, οι μαθητές στο Πάρκλαντ και εκατομμύρια παιδιών σε όλη τη χώρα εκπροσωπούν επίσης μία άποψη. Πρέπει να κάνουμε κάτι, όχι μόνο για την ασφάλεια στα σχολεία αλλά για την ένοπλη βία, προσπαθώντας σε αυτήν τη χώρα να περιορίσουμε τους θανάτους από τα όπλα», πρόσθεσε ο Τζόουνς.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν είναι έτοιμος να υποστηρίξει μία απαγόρευση των επιθετικών όπλων, ενώ διευκρίνισε: «Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στο επίπεδο του ελέγχου των στοιχείων. Θα ήθελα να δω το όριο ηλικίας για τα πιστόλια, που είναι το 21ο έτος εδώ και χρόνια να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας και τα ημιαυτόματα όπλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP