Ν. Τόσκας: Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχουν άλλα δέματα

Ν. Τόσκας: Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχουν άλλα δέματα

Μικρής ποσότητας πυρίτιδα, από το υλικό που χρησιμοποιείται στα πυροτεχνήματα, όπως τα πασχαλιάτικα βαρελότα, ήταν τα «τρομοδέματα» που έφτασαν διαδοχικά στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έφυγαν και άλλα τέτοια πακέτα προς άλλους προορισμούς, αν και την ίδια στιγμή πηγές από την Αντιτρομοκρατική επισημαίνουν ότι υπάρχει αγωνία για το αν έχουν στείλει κι άλλα «τρομοδέματα» με άγνωστους ακόμα παραλήπτες.

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχουν φύγει άλλα τέτοια δέματα», είπε και πρόσθεσε πως «οι δύο περιπτώσεις συνδέονται, προφανώς είναι από την ίδια πηγή, από την οποία δεν έχει γίνει τελική ανάληψη ευθύνης». «Είναι οι ουρές της γνωστής οργάνωσης των Πυρήνων, υπολείμματα θα έλεγα, που θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν ακόμα», είπε.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο Ν. Τόσκας διευκρίνισε ότι δεν μπορεί και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα δέματα. Όπως είπε, «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχουν άλλα δέματα», επισημαίνοντας όμως ότι «ελέγχουμε την κατάσταση».

Επιπλέον, ο υπουργός είπε ότι η εκτίμηση και η ανάλυση που ήρθε κυρίως από την Γερμανία κάνει λόγο για πολύ μικρή ποσότητα πυρίτιδας. Ακόμα περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες από την Γαλλία, όπου πάντως ο αστυνομικός υπεύθυνος της έρευνας είπε ότι ο φάκελος που εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ, τραυματίζοντας μια γυναίκα, περιείχε «ελάχιστη ποσότητα πυρίτιδας», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έκαναν όλο το βράδυ ελέγχους, προκειμένου να δούμε τι δεν πάει καλά με τα συστήματα ασφαλείας, τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη, είπε ακόμα ο κ. Τόσκας, που όμως δεν θέλησε να πει αν η μικρή ποσότητα πυρίτιδας δεν είναι ανιχνεύσιμη από τα μηχανήματα ασφαλείας. «Δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπέρασμα, πριν πουν οι ειδικοί τι φταίει. Τα μηχανήματα είναι τα τελειότερα, αγοράστηκαν πριν από τρεις μήνες», είπε.

Ο κύριος έλεγχος γίνεται στο αεροδρόμιο, πριν την φόρτωση, εκεί έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες οι δικές μας, εξήγησε ο κύριος Τόσκας. 

Τίθεται γενικότερο θέμα, που πρέπει να εξετάσουν όλοι γιατί ακόμα και οι πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, είπε.

Με πληροφορίες από protothema.gr

(Φωτογραφία: Sooc)

Διαβάστε ακόμα: - Συνάντηση Β. Κικίλια με Ν. Τόσκα για τον παγιδευμένο φάκελο με το όνομά του

- FAZ: Πιθανό να υπάρχουν και άλλα παγιδευμένα δέματα όπως αυτά σε Βερολίνο και Παρίσι