N. Κεραμέως: Η πολιτική της κυβέρνησης απορυθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση

N. Κεραμέως: Η πολιτική της κυβέρνησης απορυθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Για πολιτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η οποία διακρίνεται από μικροδιαχείριση και ευχολόγια κατηγορεί την κυβέρνηση η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Η κ. Κεραμέως στην ανακοίνωσή της επισημαίανει τα εξής:

«Οι εξαγγελίες του Υπουργού επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως και σε κάθε άλλο πεδίο πολιτικής, διακρίνεται για τη βραχυπρόθεσμη μικροδιαχείριση, τις αποσπασματικές διευθετήσεις, τα ευχολόγια και την απουσία συνεκτικού σχεδίου.

Πολλές από τις προτάσεις του Υπουργείου είναι εξαιρετικά ασαφείς. Και αρκετές από τις εξαγγελίες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Κινούνται ξεκάθαρα σε τροχιά απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο - παρά τα τρωτά του σημεία - αγκαλιάστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ενδεικτικά, ανησυχία προκαλούν:

1. Το πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπέρμετρα περιοριστικές ρυθμίσεις.

2. Η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος.

3. Η θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Είμαστε αντίθετοι σε νέες, δυσκίνητες και γραφειοκρατικές δομές, που θίγουν το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί βασική προτεραιότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Με ισότητα ευκαιριών, αξιοκρατία, ελευθερία, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια».