Ν. Κακλαμάνης για φορολόγηση αναλήψεων: Όχι στην επιβολή νέων οριζόντιων φόρων

Ν. Κακλαμάνης για φορολόγηση αναλήψεων: Όχι στην επιβολή νέων οριζόντιων φόρων

Κάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης με τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να φορολογεί τις αναλήψεις μετρητών. Ειδικότερα, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κάνει λόγο για ένα οριζόντιο μέτρο φορολογίας «που αγγίζει όλους τους πολίτες, ακόμη και τους πλέον οικονομικά αδύναμους και έρχεται να προστεθεί, εφόσον υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, στις ήδη πάρα πολλές οριζόντιες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών».

Παράλληλα, αν και αναφέρει ότι στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον της χώρας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται μέσω της επιβολής νέων οριζόντιων φόρων, που πλήττουν κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους και διαπερνούν όλα τα στρώματα της κοινωνίας ακόμη και τα ασθενέστερα.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών.
ΘΕΜΑ: Φορολόγηση αναλήψεων μετρητών από τράπεζες.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι προτάσεις που έχουν υποβάλλει οι συστημικές τράπεζες προς την κυβέρνηση και περιλαμβάνουν μία δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την καταπολέμηση της παραοικονομίας.

Στα παραπάνω μέτρα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα άλλα, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, η υποχρεωτική χρήση καρτών για κάθε συναλλαγή σε επαγγέλματα, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής, η υποχρεωτική χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω, ή η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων-εξόδων. Επίσης, οι τράπεζες προτείνουν τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω καρτών και την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους να καταβάλλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία. Ωστόσο, αυτό που έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους πολίτες, είναι η πρόταση για τη φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες με στόχο να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η σχετική πρόταση αποτελεί μέρος θέσπισης αντικινήτρων με σκοπό να καταστήσουν ασύμφορη και ακριβή τη χρήση μετρητών.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί ένα ακόμη οριζόντιο μέτρο φορολογίας, που αγγίζει όλους τους πολίτες, ακόμη και τους πλέον οικονομικά αδύναμους και έρχεται να προστεθεί, εφόσον υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, στις ήδη πάρα πολλές οριζόντιες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών. Επιπλέον, ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά καταστήματα τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα μηχανήματα POS, ώστε να μπορούν να διεξάγουν συναλλαγές με κάρτες και συνεπώς πριν επιβληθεί μία «καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών» θα πρέπει πρώτα η Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται οι χρεωστικές κάρτες σε όλες τις συναλλαγές και σε όλα τα καταστήματα ή υπηρεσίες. Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον της χώρας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται μέσω της επιβολής νέων οριζόντιων φόρων, που πλήττουν κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους και διαπερνούν όλα τα στρώματα της κοινωνίας ακόμη και τα ασθενέστερα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Πρόκειται να γίνουν δεκτές στο σύνολο τους οι προτάσεις που έχουν υποβάλλει οι συστημικές τράπεζες και έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στοχεύουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και ειδικότερα η πρόταση που προβλέπει φορολόγηση όλων των αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες;

- Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα επιβάλλει τη χρήση μηχανημάτων POS χωρίς κόστος σε όλα τα καταστήματα και σε όλες τις υπηρεσίες, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να πληρώνουν μέσω καρτών;

ΑΘΗΝΑ 28-11-2016
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ