Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα απαντήσει με «νομικές ενέργειες» στην Τουρκία

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα απαντήσει με «νομικές ενέργειες» στην Τουρκία

Η Λευκωσία δρομολογεί νομικές ενέργειες σε διεθνές επίπεδο για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων ενεργειών, στη βάση γνωματεύσεων έγκριτους νομικούς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απευθυνθεί σε διεθνείς έγκριτους νομικούς, και στη βάση των γνωματεύσεων τους, δρομολογεί νομικές απαντήσεις στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για διπλωματία των κανονιοφόρων από πλευράς Τουρκίας.

Σημείωσε επίσης πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων επικεντρώνονται στη λήψη διπλωματικών, πολιτικών και νομικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έλαβε συγκεκριμένα πολιτικά/διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, περιλαμβανομένου του παγώματος ενεργειακού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας και ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των παράνομων τουρκικών ενεργειών, αποφασίστηκε η επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται και έχουν ευθύνη για τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει το κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε, συνθέτουν το πλαίσιο πολιτικής και νομικής διασφάλισης του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Συνεργασίες, επισήμανε, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στην αρχή της συμπερίληψης χωρίς να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και επιδιώξεις κανενός, και οι οποίες δεν αποτελούν παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος αλλά στοχεύουν στην ενθάρρυνση της συνεννόησης, της συνεργασίας και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.