Ν. Βατόπουλος: Ο κορονοϊός «πολιορκεί» τα γηροκομεία

Ν. Βατόπουλος: Ο κορονοϊός «πολιορκεί» τα γηροκομεία

Παρατηρείται «μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στις κλειστές δομές, δηλαδή σε γηροκομεία, εργοστάσια και σε άλλους χώρους» επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Νίκος Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσέχουν όσοι ζουν ή εργάζονται σε τέτοιες δομές.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο Ant1 εξέφρασε την ανησυχία του για τις «κλειστές δομές» τονίζοντας ότι ο κορονοϊός τις «πολιορκεί»,  με αφορμή και τα τελευταία περιστατικά κρουσμάτων σε κλειστές δομές, όπως τα 8 που καταγράφηκαν σε γηροκομείο στην Καρδίτσα.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι οι εστίες κρουσμάτων σε γηροκομεία ή και εργοστάσια, όπως η κονσερβοποιία στη Σκύδρα, «δείχνουν το πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορονοϊός. Η δυσκολία του κορονοϊού είναι ότι έχει το χαρακτηριστικό να μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς», ενώ επισήμανε ότι είναι «κολοσσιαία η διαφορά ανάμεσα σε μια δομή με ένα ή τρία κρούσματα δίχως να έχει μεταδοθεί στους τρόφιμους και σε αυτά όπου υπάρχει μετάδοση στους τρόφιμους. Πρέπει να προφυλάξουμε τον κόσμο τηρώντας τα ατομικά μέτρα υγιεινής.»

Ερωτηθείς για τη χρήση μάσκας, υπογράμμισε ότι η καθολική της χρήση, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μπορεί να βοηθήσει.