N. Αναστασιάδης – Μ. Akinci: Το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά λύσης του Κυπριακού

N. Αναστασιάδης – Μ. Akinci: Το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά λύσης του Κυπριακού

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για οικονομική και τεχνική στήριξη της λύσης του Κυπριακού, εφόσον υπάρξει συμφωνία, απηύθυναν από το βήμα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci.

Ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της ομιλίας του στο Φόρουμ και έκανε αναφορά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο ενέκριναν οι Τουρκοκύπριοι, ενώ απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Επίσης, πρόβαλε τη θέση της Άγκυρας για να περάσει αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες, ο εκτελεστικός πρόεδρος του WEF Klaus Schwab ανέφερε: «Έχετε δείξει μεγάλη αφοσίωση και προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Περιμένουμε να ακούσουμε το όραμά σας για την επανενωμένη Κύπρο και τα οφέλη που θα έχει ο κόσμος από αυτό». Σημείωσε ακόμη πως «καθώς ολόκληρος ο κόσμος καταρρέει, η Κύπρος είναι ένα από τις λίγες συγκρούσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ενώ υπενθύμισε ότι στον Νταβός το 1998 ξεκίνησε η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως «ζητούμενο είναι η διευθέτηση βάσει του οράματος της πλειοψηφίας των Κυπρίων, και η Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής βάσει των αρχών της ΕΕ». Υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις , σημείωσε, συγκλίσεις, αλλά και διαφορές σε θεμελιώδη θέματα. «Δεν θέλω να δώσω λανθασμένα μηνύματα, αλλά πιστεύω ότι το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά λύσης», είπε.

Ο Mustafa Akinci μετέφερε την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των Τουρκοκυπρίων για λύση στη βάση «διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα στην βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ που συμμεριζόμαστε όλοι». Ο κ. Akinci εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια λύση θα ωφελήσει, όχι μόνο τις δύο κοινότητες, αλλά θα βελτιώσει και τις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της επανενωμένης Κύπρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ