Μπλόκο σε πλοίο που μετέφερε στρατιωτικά οχήματα στη Λιβύη - Μεταφέρθηκε ανοικτά του Βόλου

Μπλόκο σε πλοίο που μετέφερε στρατιωτικά οχήματα στη Λιβύη - Μεταφέρθηκε ανοικτά του Βόλου

Εμπορικό πλοίο που μετέφερε στρατιωτικά οχήματα στη Λιβύη παραμένει στον Αλμυρό Βόλου καθώς φέρεται να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που εφαρμόζει ο ΟΗΕ στη χώρα. 

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του αρχηγείου της επιχείρησης «IRINI» της ΕΕ, το υπό ολλανδική σημαία εμπορικό πλοίο «MV MEERDIJK» με κατεύθυνση τη Λιβύη, εντοπίστηκε στις 11 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι. 

Η εφαρμογή εντοπισμού πλοίου marinetraffic.com δείχνει το στίγμα του να βρίσκεται στον Αλμυρό Βόλου. 

 

 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η επιχείρηση IRINI καταλαμβάνει ένα φορτίο κατά την εφαρμογή της απόφασης 2292  του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ένα από τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά σκάφη που επιχειρούν στην Κεντρική Μεσόγειο για την επιχείρηση IRINI εντόπισε το πλοίο καθ' οδόν προς τη Λιβύη.

 

 

Κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης,  η Ολλανδία, ως κράτος σημαίας του πλοίου, έδωσε χωρίς καθυστέρηση τη συγκατάθεσή της για την επιθεώρηση και στις 11 Οκτωβρίου, μια ομάδα επιβίβασης στάλθηκε στο πλοίο για να εξακριβώσει τη φύση των εν λόγω οχημάτων.

Η ομάδα επιβίβασης ανακάλυψε δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρθηκαν κατά πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Τα οχήματα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε σε ευρωπαϊκό λιμάνι για περαιτέρω έλεγχο.

Όπως προσθέτει η σχετική επίσημη ανακοίνωση, «μετά την επιθεώρηση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, τα οχήματα αποβιβάστηκαν και αποθηκεύτηκαν στην ξηρά».